Úvodní stránka > Aktuality

Monika Nebeská: Půda, na které hospodaříme, je živá a plodná díky tomu, že do ní vracíme organiku

29.10.2024

„Letos nám zářijové kroupy téměř všechnu cibuli zlikvidovaly,“ říká předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary Monika Nebeská. Kromě cibule jsou ZD Všestary také největším českým producentem brokolice (a pravděpodobně i největším ve střední Evropě!). Letos jejich brokolice získala i milé ocenění – druhé místo na Hortikomplexu Flora Olomouc. Zeptali jsme se Moniky Nebeské, co je u nich v Královéhradeckém kraji klíčem k úspěšnému pěstování zeleniny, bez čeho se jejich podnikání neobejde a jak se s letošními komplikacemi budou vyrovnávat do budoucna.

Pavlína Havlová: Jak jste spokojení s letošní úrodou?

Monika Nebeská: Letošní úroda cibule je bohužel velmi špatná. V září přišly lijáky a kroupy, které způsobily rozsáhlé záplavy v různých částech Česka a taky bohužel v podstatě zlikvidovaly letošní úrodu cibule. Nezbylo nám než s pokorou akceptovat to, že navzdory našemu úsilí, péči a přání, přišla téměř všechna naše práce na polích s cibulí vniveč. Pár polí s tímto „zlatem“ jsme sklidili, avšak v takovém množství, které nás limituje v možnostech dalšího prodeje všem našim zákazníkům.

Expedujete cibuli hned, nebo ji uchováváte ve skladech? Jak?

Cibuli sklidíme vždy v září, v říjnu a musíme ji až do května, června, než je nová cibule, uskladnit. Na technologii uskladnění dost záleží, bez dodržení správných postupů nelze zachovat kvalitu. Máme tedy teplotně řízené sklady, protože cibule potřebuje stálou teplotu a pravidelné provětrávání. Skladujeme ji bez použití jakýchkoli chemických přípravků.

Co vás letos překvapilo a museli jste dělat jinak, než jste zvyklí?

Letošní rok byl celkem turbulentní. I když naštěstí se na jaře neopakovala „cibulová krize“, která postihla nejen Evropu v roce 2023, kdy čeští spotřebitelé nabíhali do obchodů a skupovali poslední zbytky, obchodníci zvyšovali ceny. Vzpomínáte? Začal mediální boj mezi státem, řetězci, výrobci potravin a pěstiteli o tom, kdo je viníkem, že cibule je málo, že se musí vozit z druhého konce světa, že je drahá. Postupně se problém rozšířil i mimo cibuli. Mluvilo se o předotování českého zemědělského sektoru, nenasytnosti českých zemědělců, nutnosti omezení zemědělských dotací a podobně. A v této „pěně dní“ se úplně vytratila podstata problému: pokud nebude naše domácí produkce mít srovnatelné podmínky s ostatními zeměmi EU, nebude na jednotném trhu konkurenceschopná. Tím víc bude její produkce omezována, tím větší bude naše závislost na dovozech a menší vliv na cenu. V silně regulovaném evropském tržním prostředí je to stát, kdo musí nastavit podmínky tak, aby se našim producentům vůbec vyplatilo zeleninu pěstovat. A protože se částečně loňské problémy promítají i v letošním roce, proto zemědělci vyšli do ulic a protestovali proti nesprávně nastavené politice státu. I když veřejností nebyly z různých důvodů pochopené a dobře přijaté, jejich hlavní požadavky jsme podporovali.

No a co se týká počasí, to je pro zemědělce vytrvalý parťák i nepřítel. Letos nám zářijové kroupy téměř všechnu cibuli zlikvidovaly.

Podařilo se vám letos něco, co byste rádi zviditelnili?

Letos jsme také obdrželi krásné ocenění, když jsme s naší brokolicí získali druhé místo na Hortikomplexu Flora Olomouc. Je to další potvrzení naší snahy o dokonalost, inovaci a šetrný přístup k přírodě. Jsme na ni hrdí.

V březnu jsme v okolí vodního toku Melounky a v blízkosti našich polí rozvěsili 50 zbrusu nových dřevěných budek. Jedná se o projekt Ing. Stanislava Šimka o usazení a obnovu populací dutinových pěvců. Při květnové kontrole byla prokázána 54 % obsazenost budek, v zastoupení především sýkorky koňadry, sýkorky modřinky a vrabce polního. Jelikož se jedná o první rok realizace projektu a budky byly instalovány těsně před nástupem hnízdní sezóny, považuje Ing. Šimek obsazenost nových hnízd za příznivou a my také.

Hřeje nás blažený pocit, že jsme pro zdraví a život našich polí díky hnoji nebo – chcete-li odborně – chlévské mrvě, organickému hnojivu od našich „princů a princezen“ ve stájích a výbězích – udělali to nejlepší.

S jakými aktuálními problémy jste se museli vypořádat v poslední době?

Poslední roky nám přinesly nevídané komplikace a výzvy. Nejprve to byl covid, pak ruská válka na Ukrajině a s tím související problémy se získáváním sezónních pracovníků. Také zažíváme boom v nástupu nových technologií, robotizace a digitalizace, neustále změny v legislativě a administrativních požadavcích… Pořád je něco, co musíme sledovat a včas podchytit, aby nám tzv. neujel vlak. A to nemluvím o výzvách, které nám dennodenně přináší počasí a klimatická změna. A to je v současnosti asi to největší, co nás trápí, a přitom je to problém, který je řešitelný, je-li ještě vůbec, pouze komplexně na globální úrovni.

Co všechno obnáší péče o půdu, aby na ní vyrostla kvalitní cibule?

My máme tu čest a štěstí, že obděláváme úrodnou půdu Polabí, která je tak bohatá na živiny a specifická, že dává naší cibuli jedinečnou kvalitu a chuť. Není to ale jen tento dar přírody, stojí za tím také důkladná a léty prověřená péče, kterou půdě i cibuli dáváme. Především je to vracení organiky do půdy – jedině tak zajistíme, aby byla půda živá a plodná bez negativní zátěže na životní prostředí. Kromě rozsáhlé rostlinné výroby v našem ZD Všestary totiž provozujeme i živočišnou výrobu, a máme tak dostatek hnoje, který je nenahraditelným prvkem regenerativního zemědělství. Vždycky jsme se učili od našich předků, protože ona příslovečná moudrost sedláků je inspirací i v dnešním světě moderních technologií. Ty samozřejmě také hojně využíváme, pomáhají nám při šetrném ošetřování cibulových rostlinek, přesném a minimálním dávkování hnojiva i při řízení teploty ve skladech. To všechno společně dělá z naší cibule jedničku. Všestarská cibule je prostě pojem. Proto se honosí nejen chráněným označením původu Evropské unie již od r. 2008, ale i řadou dalších ocenění. Troufám si tvrdit, že naprostá většina národa zná Všestarskou cibuli.

Co může překvapit běžného projíždějícího krajinou? Rozumí tomu, že péče o cibuli specifická?

Na první pohled se to nezdá, ale pěstování cibule je velice specifické. Když projíždíte krajinou, možná vám pole cibule přijdou podobná jako jakákoli jiná pole, ale opak je pravdou. Celý proces pěstování je přesně načasovaný a každý krok má svůj smysl. Ať už jde o správný poměr vody, živin, nebo péči o strukturu půdy. Právě tyto detaily jsou často neviditelné, ale zásadní. Možná vás překvapí, že cibule potřebuje i dostatek prostoru, protože jinak nemá šanci se vyvinout tak, jak bychom si přáli.

Jaké nové technologie jste v poslední době pořídili?

Technologie jsou v našem oboru zásadní a neustále se rozvíjejí. V poslední době jsme investovali do moderních zavlažovacích systémů a nových strojů na setí a sklizeň, které jsou přesnější a efektivnější. Dále jsme se zaměřili na digitalizaci našich procesů, která nám pomáhá lépe sledovat a analyzovat všechny klíčové faktory – od stavu půdy po vývoj počasí. Věřím, že díky těmto technologiím můžeme zvýšit kvalitu i objem úrody.

Snažíme se naše postupy neustále inovovat, a tak průběžně zavádíme nové technologie. Je jich celá řada. Jen namátkou uvedu mobilní laboratoř HarvestLab 3000, která nám poskytuje výstupy ze sklizně a data pro následné hnojení. Systém vytvoří mapu výnosů, z níž lze algoritmicky vytvořit mapu spotřeby dusíku, která je jedním z podkladů pro stanovení množství živin, které je třeba dodat půdě zpět. HarvestLab 3000 využívá blízkou infračervenou spektroskopii pro analýzu různých složek sklízených plodin, siláže nebo kejdy. Tím uživatel získá statisticky spolehlivá data. Jeho využívání tedy přináší úsporu nákladů na minerální hnojiva a přispívá k ekologičtějšímu způsobu hnojení.

Jaký způsob hospodaření prosazujete?

Propojení živočišné a rostlinné výroby je dlouhodobě naší filosofií. Vracíme organiku do půdu, praktikujeme koncept regenerativního zemědělství, a tedy i udržitelný způsob hospodaření. Je důležité, abychom nejen produkovali kvalitní plodiny, ale také udržovali půdu v dobré kondici pro budoucí generace. To znamená využívat moderní technologie šetrně k přírodě, optimalizovat spotřebu vody a energií a zároveň podporovat biodiverzitu v našem okolí.

Kde všude může na všestarskou cibuli narazit běžný zákazník?

Naše Všestarská cibule je díky své kvalitě a dlouhé tradici dostupná nejen na většině českých farmářských trhů, ale také v mnoha obchodech po celé republice. Najdete ji jak v tradičních menších obchodech s potravinami, tak i v regálech velkých obchodních řetězců. Zákazníci si na ni zvykli díky její chuti a kvalitě, která je zárukou šetrného pěstování a našich dlouholetých zkušeností. Všestarská cibule není jen běžná surovina, ale pojem, který rezonuje mezi českými pěstiteli a kuchaři. A i proto ji rádi objevují jak milovníci tradiční kuchyně, tak i profesionálové z gastronomie.

Tedy celá naše produkce zůstává na domácím trhu. Cibuli prodáváme i napřímo zákazníkům v areálu ZD Všestary (na prodejně Vitaltech), část dodáváme do nemocnic nebo školních jídelen, velká část se pak dostává ke spotřebitelům přes obchodní řetězce.

Co kromě cibule produkujete?

Cibuli jsme pěstovali i na 220 ha, aktuálně máme zaseto 80 ha a cílíme především na kvalitu cibule. I když naše technologie disponuje kapacitou ročně dodat na trh klidně i 10 tisíc tun cibule. Pak tu máme brokolici. Během posledních let jsme poměrně významně změnili sortiment produkce a z největšího producenta cibule jsme se tak stali největším českým producentem brokolice, pravděpodobně i největším ve střední Evropě. Brokolici nyní pěstujeme už jen na 60 ha (před 3 roky na 100 ha), a i když je to hodně náročná plodina, daří se nám to. Aktuálně sklízíme přes 1 milion kusů ročně. Stejně jako cibule se i naše brokolice pyšní certifikátem Global G.A.P., který je razítkem toho, že dbáme na bezpečnost potravin. Zavedli jsme také ve významném měřítku pěstování špenátu na semeno. Prostě pěstujeme to, čemu se momentálně a za daných klimatických podmínek daří a po čem existuje zákaznická poptávka. Všechno je to samozřejmě investičně náročné, nemůžeme hned realizovat všechny nápady, ale snažíme se být adaptibilní na nové podmínky.

Máme taky živočišnou výrobu, ta tvoří asi 25 % celkového obratu naší skupiny. Ročně naše holštýnky vyprodukují až 9 miliónů litrů mléka. Chováme taky skot na maso. Úspěšně se nám rozrůstá stádo černého krátkosrstého plemena Wagyu, taky se mu říká japonský císařský skot, jeho maso je specificky mramorované. Dalším stádem jsou pak volečci plemene Belgian Blue X Holstein.

Jak vás vnímají vaši sousedé z okolních obcí? Chodí rádi na Oslavy všestarské cibule?

Naši sousedé a obyvatelé okolních obcí nás vnímají velmi pozitivně. Všestarská cibule není jen pojem mezi pěstiteli, ale také hrdost místní komunity. Lidé oceňují, že dbáme na kvalitu, šetrné postupy a dlouholetou tradici. Co se týče oslavy Všestarské cibule, je to událost, na kterou se těší mnoho lidí nejen z Všestar, ale i z širšího okolí. Oslava se koná jednou za dva roky, a již teď plánujeme další ročník na září 2025. Je to skvělá příležitost k setkání, oslavě našich úspěchů a sdílení toho nejlepšího, co naše půda nabízí.

V den oslav otevíráme areál Všestar – tady vždy nabízíme prohlídku skladu a technologie zpracování cibule a přehlídku nejmodernější zemědělské techniky či traktorových veteránů. Součástí jsou projížďky v koňském spřežení, jízda na koňském hřbetu, vystoupení hostů a umělců, ale i řada akcí pro děti, třeba kukuřičné bludiště nebo ukázka sokolnictví.

Jak to vidíte do budoucna – co by bylo dobré změnit na systémové úrovni a co změnit u vás?

Naším posláním je produkce potravin nejvyšší kvality, ale při současném zajištění udržitelnosti podnikání. Nejlépe asi vyjadřuje náš postoj k půdě, přírodě, našim zaměstnancům, ale i lidem v okolí naše motto: „Každá sazenička má u nás své místo. Tak blízko, aby se mohla vzájemně chránit se sousedy, a tak daleko, aby mohla sama dýchat.“ Respekt a pokora jsou klíčem k úspěchu. Na tom nehodláme nic měnit.

Na systémové úrovni je nutné opustit excesivní názory na zelenou politiku, solidaritu, rovnostářství atd., raději se vraťme ke staré dobré Evropě jako prostoru svobody. Jedině tak zajistíme prosperitu a bezpečí, což jde ruku v ruce. Naší největší komparativní výhodou nejsou byrokraté, ale svobodní a pilní lidé. Nesmíme dopustit, abychom v soutěži o globální konkurenceschopnost prohráli. Pokud ani válka na Ukrajině nepřinutí evropské elity ke změnám paradigmatu a chování, pak už nám fakt není pomoci. Druhou šanci nedostaneme.

***

Monika Nebeská je úspěšná manažerka v zemědělství, kterou mimo jiné mezinárodní magazín Forbes v roce 2021 zařadil do prestižního žebříčku 150 nejvlivnějších žen Česka. Je držitelkou řady dalších ocenění (TOP10 Manažer roku 2015, Ocenění Manažer odvětví zemědělství a služby) a nositelkou čestného titulu Lady Pro 2013 a Lady Pro 2020. Stojí za vybudováním moderní a stabilní společnosti, která je úspěšná doma i v zahraničí.

***

Připravila: Pavlína Havlová


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN