Úvodní stránka > Aktuality

Mor prasat dostává Evropu pod tlak

18.9.2020

Čínská lidová republika, Vietnam a Jižní Korea zakázali dovoz vepřového masa z celého území Spolkové republiky Německo. Dne 10. září totiž SRN informovala o prvním výskytu afrického moru prasat (AMP) na svém území. Nákaza byla potvrzena u uhynulého prasete divokého v blízkosti polských hranic.

„Včera německé veterinární dozorové orgány potvrdily další úhyn divokých prasat na AMP. Obáváme se, že výpadek exportu se výrazně projeví na českém trhu,“ prohlásil předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík. Uhynulé kusy, u nichž testy nákazu prokázaly, byly nalezeny v okrese Spree-Neisse u Chotěbuzi v Braniborsku. Region hraničí s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje.

Krátce po oznámení výskytu AMP poklesly ceny vepřového masa ve Spolkové republice Německo. „Vzhledem k tomu, že tato země zajišťuje plnou pětinu produkce vepřového masa (přesně 20 % a jde o druhého největšího producenta vepřového masa v EU) v Evropské unii, projeví se nerovnováha trhu na ceně prasat,“ obává se předseda ZSČR Martin Pýcha.

Na jedné straně v zemích, které jsou exportéry do států, jež dovoz z Německa zakázaly, cena vepřového masa roste. Jde především o Španělsko, Francii, Irsko, Nizozemí a Dánsko. Na straně druhé v zemích střední a jihovýchodní Evropy dochází ke zvýšení dovozu vepřového masa z Německa a lze tak v nejbližší době očekávat snížení cen. „V této době je nutné udržet odbyt českých prasat a českého vepřového masa na trhu. „Obracím se na zpracovatele, aby přednostně kupovali česká prasata před tlakem dovozů, které lze očekávat a o stejné prosím také zástupce obchodu,“ doplnil Pýcha.

Společně jak zemědělci, tak zpracovatelé vyzýváme české spotřebitele, aby zůstali věrni českému masu a svým nákupem podpořili české chovatele a zpracovatele masa.

Přílohy
tz-mor-prasat-nemecko.docx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN