Úvodní stránka > Aktuality

Možnosti pardonování plnění některých podmínek podopatření Ošetřování travních porostů ve vztahu k suchu

30.7.2018

MZe oznámilo: "V souvislosti se zasažením některých regionů ČR suchem byl vznesen požadavek na povolení dřívějšího pokosení pozemků zařazených do titulu Ochrana chřástala polního, a to na základě institutu ohlášení zásahu vyšší moci.

Tomuto požadavku, bohužel, nelze vyhovět, neboť dřívější seč nelze považovat za náhodný, nepředvídatelný jev, a tudíž nemůže být ani uznána za zásah vyšší moci. Ztráta píce vyvolaná pozdním termínem seče v tomto titulu je žadateli kompenzována formou poskytované dotace a ztrátu lze tedy oprávněně očekávat.

Pozdní termín seče je v tomto titulu zvolen z důvodu ochrany hnízdících chřástalů a jejich mláďat. Při dřívějším kosení by s vysokou pravděpodobností mohli být chřástalové a jejich hnízdiště zlikvidováni žacím strojem, což je v příkrém rozporu s účelem tohoto titulu.

Dalším z požadavků ve vztahu k suchu je povolení provádění příkrmu hospodářských zvířat na pozemcích zařazených do titulu Druhově bohaté pastviny. Vzhledem k výskytu sucha je možné na dílech půdních bloků, které se nacházejí v oblasti zasažené suchem, provádět příkrm. Tento zásah vyšší moci je nezbytné ohlásit Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF).

Ohlášení zásahu vyšší moci – suchem je nutné podat v souladu s platnými právními předpisy na místně příslušném Oddělení příjmu žádostí a LPIS SZIF (OPŽL). Součástí tohoto ohlášení musí být potvrzení Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Při provádění příkrmu nesmí docházet k devastaci druhově bohatých pastvin například tím, že bude příkrm po celou dobu trvání výjimečné situace prováděn na jednom místě."

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktualne/moznosti-pardonovani-plneni-nekterych.html

 

Zdroj: MZe


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN