Úvodní stránka > Aktuality

MZe: Změna pravidel přeshraničního pohybu platná od pondělí 11. května 2020

12.5.2020

MZe na svém webu vyvěsilo pravidla pro přeshraniční pohyb platná od pondělí 11. května 2020 pro přeshraniční pracovníky, zemědělce hospodařící v bezprostředním pohraničí a občany Evropské unie:

V pondělí 4. května 2020 přijala vláda ČR usnesení č. 511/2020, jímž od pondělí 11. května 2020 po dobu trvání nouzového stavu mění dosavadní pravidla přeshraničního pohybu pro přeshraniční pracovníky, zemědělce hospodařící v bezprostředním pohraničí a otevírá hranice pro občany Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky za účelem výkonu ekonomické činnosti i všechny zahraniční občany s cílem zaměstnání v rámci sezónních prací.

Grafický přehled požadavků pro jednotlivé skupiny a konkrétní modely pro jednotlivé kategorie v příloze.

Z hlediska zemědělství a potravinářství jsou klíčové kategorie:

  • 2. Výkon ekonomické činnosti do 72 hodin
     
  • 3. Občané EU vstupující na území ČR za účelem ekonomické činnosti nebo za účelem studia na vysoké škole, kdy doba pobytu bude delší než 72 hodin (vč. případné výjimky pro nezbytnost)
     
  • 4. Zemědělci/myslivci v bezprostředním příhraničí
     
  • 8. Přeshraniční pracovníci, žáci a studenti[1], kteří za účelem výkonu práce nebo studia pravidelně oprávněně překračují státní hranici s ČR (pendleři)
  • 10. Pracovníci servisu kritické infrastruktury
     
  • 13. Sezónní pracovníci (VČ. OBČANŮ TŘETÍCH ZEMÍ)

Potřebné dokumenty a další info: STRÁNKY MV - FORMULÁŘE

[1] Do této kategorie též spadá nezbytně nutný doprovod rodinným příslušníkem přeshraničních žáků a studentů za účelem zajištění odvozu. Do této kategorie též spadají děti chodicí do mateřských škol. 
 
Zdroj a odkazy na přílohy jsou zde:
 

Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN