Úvodní stránka > Aktuality

Na jihu Čech je vícero nálezů ptačí chřipky - v chovu u Nových Hradů se znovu potvrdila ptačí chřipka

29.11.2021

27.11.: Ptačí chřipka se potvrdila u dalšího hejna chovných hus v komerčním chovu u Kachního rybníka u obce Údolí nedaleko Nových Hradů. V hejnu bylo asi 600 mladých hus, 65 jich uhynulo. V sobotu to uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer; veterináři hejno utratili, informovala krajská veterinární správa. Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ptaci-chripka-nove-hrady_2111271053_pj

https://www.svscr.cz/ptaci-chripka-aktualni-informace/

 

23.11.: Ptačí chřipku v komerčním chovu hus Rybářství Nové Hrady u obce Údolí vyvolal vysoce patogenní vir H5N1. Veterináři proto vyhlásí dvě nová ochranná pásma. Zdroj:

https://www.novinky.cz/domaci

 

22.11.: U dvou hejn chovných hus na rybníce Velebil u Byňova na Českobudějovicku se potvrdila ptačí chřipka. Jde o 900 hus. Veterinář je utratí. V pondělí to uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V Byňově, kde se virus prokázal v pátek 19.11., v pondělí veterináři utratili už jiných 700 hus a 300 kachen. Vzorky odebrali u deseti hejn, vyjma Velebilu jsou výsledky negativní. Více zde:

https://www.svscr.cz/ptaci-chripka-aktualni-informace/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ptaci-chripka-ceske-budejovice-veterina-chov-hus_2111221505_ban

 

19.11.: Na jihu Čech bylo potvrzeno další ohnisko ptačí chřipky. Nachází se v komerčním chovu hus domácích poblíž obce Byňov, která je součástí města Nové Hrady v Jihočeském kraji. Jde o subtyp H5N1 vysoce patogenní ptačí chřipky, který může být potenciálně nebezpečný i pro člověka. Z celkového počtu 700 hus došlo k úhynu téměř 70. Zbývající drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena. SVS vyzývá všechny chovatele drůbeže, aby důsledně dodržovali zásady biologické bezpečnosti ve svých chovech. Ty spočívají zejména v zabránění přímému kontaktu drůbeže s vodními volně žijícími ptáky, zabránění přístupu volně žijících ptáků ke krmivu a vodě a ochraně krmiva a vody před znečištěním trusem těchto ptáků," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Více zde:

https://www.svscr.cz/nove-ohnisko-ptaci-chripky-se-objevilo-na-ceskobudejovicku/

https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-ohnisko-ptaci-chripky-se-objevilo-na-ceskobudejovicku.aspx

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/veterinari-vybiji-na-jihu-cech-kvuli-ptaci-chripce-stovky-hus-40378543

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN