Úvodní stránka > Aktuality

Na Příbramsku se prokázal podtyp ptačí chřipky, který je potenciálně přenosný i na člověka. 4.10. zasedne Ústřední nákazová komise na jednání o AMP i o ptačí chřipce

30.9.2021

V ohnisku ptačí chřipky v Trhových Dušníkách na Příbramsku se prokázal nebezpečný podtyp viru označovaný jako H5N1. Ten je potenciálně přenosný na člověka. Veterináři o tom informovali Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje, uvedl ve středu 29.9. za Státní veterinární správu Petr Majer. Podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové bude lidem, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženými zvířaty, nařízen lékařský dohled. Do karantény jít nemusejí. Zpráva je na webu ČT24 v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3378134-na-pribramsku-se-prokazal-podtyp-viru-ptaci-chripky-ktery-je-potencialne-prenosny-i

 

ČR ztratila status země prosté vysoce patogenní ptačí chřipky z důvodu potvrzení nového ohniska ptačí chřipky dne 27. 9. 2021 v malochovu drůbeže v obci Trhové Dušníky ve Středočeském kraji. Zdroj:

https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/ptaci-chripka-v-cr/

 

Ústřední nákazová komise bude v pondělí 4. 10. od 9.00 jednat o africkém moru prasat a ptačí chřipce. Komentář pro média poskytne ministr zemědělství Miroslav Toman a ředitel SVS Zbyněk Semerád v 10.00 před budovou Ministerstva zemědělství. Zdroj:

http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aviza/ministerstvo-zemedelstvi-jednani-1.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN