Úvodní stránka > Aktuality

Náměstek Pavel Sekáč v Sofii: Je důležité mladým zemědělcům nabídnout dostatečnou podporu, která nebude svázána zbytečnou byrokracií

5.6.2018

Tisková zpráva – Zatraktivnění zemědělského sektoru pro mladší generaci bylo tématem neformálního setkání ministrů zemědělství EU v Sofii. Generační obměnu pokládá většina členských států za jednu z priorit v rámci budoucího směřování Společné zemědělské politiky (SZP). Cílem reformované SZP by mělo být další zjednodušování podmínek, aby mladí zemědělci nemuseli čelit zbytečné administrativě.

„Je důležité zajistit, aby mladí zemědělci měli možnost zahájit své podnikání skutečně od nuly, nabídnout jim dostatečnou podporu, nesvázanou zbytečnou byrokracií. Musíme reagovat na negativní trend vylidňování venkova a podpořit plynulou generační obměnu,“ řekl náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč.

V současnosti fungující opatření pro mladé zemědělce, ať již přímé platby formou zvýhodněné podpory nebo možnosti v rámci Programu rozvoje venkova, považuje Ministerstvo zemědělství za přínosné. Přivítalo by, pokud by členské státy mohly samy rozhodovat na základě svých specifik a potřeb, jakým způsobem podpořit mladé zemědělce.

„Za velice důležité považuji i podporu středního a vysokého školství, které by mohlo prostřednictvím využití moderních technologií nebo demonstračních farem přispět ke zvýšení atraktivnosti zemědělského sektoru,“ uvedl náměstek Sekáč.

Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan na jednání představil legislativní návrhy budoucí SZP. S ohledem na téma neformálního setkání však nebyl dán prostor pro diskuzi. První výměna názorů na úrovni ministrů se tak očekává na řádném zasedání Rady 18. června v Lucemburku. Ve své prezentaci komisař Hogan zdůraznil, že nové nastavení poskytne členským státům dostatečnou míru flexibility, včetně zohlednění národních specifik. K tématu generační obměny uvedl, že bude zachována orientace této politiky k podpoře mladých zemědělců.

„Považuji za velmi důležité, aby návrh prošel detailní diskuzí na pracovních úrovních Rady a Komise tak, aby byly veškeré jeho aspekty podrobně vysvětleny a zohledněny potřeby členských států,“ dodal náměstek Sekáč.

V rámci dalšího projednávání bude Ministerstvo zemědělství prosazovat výhodnější nastavení jednotlivých režimů a nástrojů, jako je například zastropování nebo zjednodušení podmínek a dotačních pravidel.

Autor:

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství

 

 

Zdroj: MZe


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN