Úvodní stránka > Aktuality

Nový nouzový stav - změny v opatřeních

14.2.2021

Vláda dnes vyhlásila na žádost hejtmanů nový nouzový stav s účinností od od zítřka (do 28. února 2021), tedy tak, že plynule navazuje na nouzový stav předchozí. Zákonnost tohoto kroku bude zcela jistě posuzovat Ústavní soud. Prozatím však platí a Vláda v souladu s vyhlášením nouzového stavu vydala nová krizová opatření (jelikož ta předchozí byla vázána na předchozí nouzový stav, nemohla být prodloužena). Hejtmani vyjednali několik změn. Například úřední hodiny na úřadech se prodlužují. Dále pak:

Školy - školy budou fungovat jako doteď. Budou vytipovány školy, které zajistí vzdělávání dětí (do 10 let) pracovníků vybraných profesí a úřadů, aby tito mohli chodit do práce. 

Uzavřené okresy - omezení vjezdu a výjezdu trvá, stejně jako povinnost nosit zdravotnickou roušku či respirátor. 

Omezení pohybu - trvá zákaz vycházení a omezení pohybu. 

Maloobchod - bez výraznějších změn. 

Zasedáné orgánů právnických osob - výraznou změnu přineslo opatření týkající se omezení volného pohybu. Výslovně se zde uvádí, že se mohou konat zasedání orgánů právnických osob a stanovuje také pravidla pro takové zasedání. Pokud se takového zasedání účastní v jeden čas 10 osob a méně, platí běžná omezení jako roušky a doporučení jako větrání a dezinfekce.
Pokud se zasedání účastní více než deset osob, musí mít chirurgickou roušku nebo respirátor, musí sedět v dvoumetrových rozestupech a musí se při příchodu prokázat negativním testem na covid provedeným nejvýše před třemi dny. 
Počet účastínků je omezen na maximálně 50 osob, pokud nejde o zasedání, které je nezbytné ke splnění zákonem uložených povinností včetně volby orgánu. Pro tyto přápady počet účastníků omezen není. 

Zdravotní prohlídky - krizové opatření týkající se zdravotních prohlídek nebylo zatím vydáno. 

Přílohy
maloobchod-0126.pdf
mimoradne-opatreni-zmena-mimoradnych-opatreni-antigenni-testovani-ze-dne-20-11-2020.pdf
nouzovy-stav-0125.pdf
ochranne-opatreni-omezeni-prekroceni-statni-hranice-ceske-republiky-s-ucinnosti-od-15-2-2021-do-odvolani.pdf
omezeni-okresu-0134.pdf
organy-verejne-moci-0128.pdf
urcene-skoly-0130.pdf
volny-pohyb-0127.pdf
zmena-zamestnavatele-0141.pdf


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN