Úvodní stránka > Aktuality

Očkovaný nemusí do karantény

5.11.2021

Díky opakujícím se dotazům jsme pro Vás připravili několik vysvětlení, které by se Vám mohly hodit.

 

Karanténa:

Dle metodického pokynu hlavní hygieničky:

  • se hlásí kontakty dva dny před provedením testu, který vyšel pozitivně, u asymptomatických osob a dva dny před vypuknutím příznaků u osob s příznaky.
  • Výjimku z povinnosti karantény mají osoby očkované (konkrétně po 14 dnech od dokončení očkování) pokud nemají příznaky a osoby, které mají laboratorně potvrzeno prodělání covid 19, nemají příznaky a nachází se v ochranné lhůtě 180 dní.
  • Definice epidemiologicky významného kontaktu je v přiloženém metodickém pokynu.

 

Kontrola plnění podmínek dle bodu I/16:

V nařízení je to vždy definováno tak, že provozovatel/pořadatel má povinnost kontrolovat a případně nevpustit (neposkytnout službu). Host má povinnost se prokázat.

Provozovatel nemá právo hosta nutit, aby se prokázal, ukázal mu svoje osobní údaje, prozradil informace o svém zdravotním stavu apod. Tento mu je poskytne zcela dobrovolně. Pokud to neučiní, provozovatel to nemůže zkontrolovat a nemůže vpustit (nebo poskytnout službu). Host se musí prokázat tak, aby se mohl provozovatel oprávněně domnívat, že toto bylo dostatečné (na očkování je nutné ukázat evropský certifikát, ale není povinnost načítat kód čtečkou). Pokud provozovatel nemá důvod pochybovat o pravosti předloženého důkazu, uzná za prokázané a jeho povinnost je splněna.

Pokud hygiena při kontrole zjistí, že předložený důkaz je neplatný, pokutu platí ten, kdo se falsifikátem prokázal, tedy host (nikoliv provozovatel – pokud to není zcela zjevný falsifikát).

Host má povinnost se dostatečně prokázat. Nemůže provozovatele nutit k tomu, aby ho vpustil (nebo poskytl službu), pokud svou povinnost prokázat se nesplnil. Tedy pokud se host nechce dobrovolně prokázat, nemůže být vpuštěn. Nikdo ho nenutí, aby například do restaurace nebo do kina šel a prokázal se. Jeho návštěva je dobrovolná. Pokud zvolí možnost jít, musí se prokázat.

 

Zaměstnanecké stravování:

  • Zaměstnanecké stravování je výjimkou z povinnosti prokazování podmínek dle bodu I/16, takže zaměstnanci se prokazovat nemusí.
  • Pokud vaše jídelna poskytuje zaměstnanecké stravování na základě smlouvy jiným firmám, je to jejich zaměstnanecké stravování a nemusí se prokazovat.
  • Pokud chodí na obědy jakákoliv veřejnost, musí se ta veřejnost prokazovat nebo si jídlo odnést s sebou. Může být vpuštěna do provozovny, ale nesmí v ní jíst (tedy odložit respirátor).

 

Podmínky dle bodu I/16

  • negativní PCR test ne starší než 72 h nebo
  • negativní antigenní test provedený zdravotníkem ne starší než 24 h nebo
  • negativní antigenní samotest provedený na místě nebo
  • platný certifikát o dokončeném očkování nebo
  • potvrzení o laboratorně potvrzeném prodělání covidu 19

Zdůrazňuji, že pořád platí možnost provedení samotestu na místě.

Přílohy
metodicky-pokyn-hlavni-hygienicky-ke-karantenam-a-izolacim-z-19-10-2021.pdf
ochranne-opatreni-stanoveni-podminek-pro-vstup-na-uzemi-cr-s-ucinnosti-od-27-10-2021.pdf


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN