Úvodní stránka > Aktuality

Odboráři se se Zemědělským svazem na platech stále nedohodli

27.3.2017

Praha 26. března (ČTK) - Zemědělští odboráři se s největšími zaměstnavateli sloučenými v Zemědělském svazu ČR (ZS) ohledně kolektivní smlouvy pro letošní rok stále ještě nedohodli. ČTK to řekl jak předseda svazu Martin Pýcha, tak šéf odborářů Bohumír Dufek. Dufek očekává pokračování jednání během 14 dní. Již loni odbory smlouvu uzavřely s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů (ČMSZP), podle dohody platové tarify vzrostly o 4,25 procenta. V zemědělství včetně rybářství a lesnictví předloni podle Zprávy o stavu zemědělství rostly v průměru platy o 1,3 procenta na 21.478 korun.

"Náš poslední návrh jsme odborům předali v půlce února. V něm jsme avizovali ochotu jít na tříprocentní nárůst mezd jak hodinových, tak měsíčních," řekl ČTK Pýcha. Tento nárůst se podle něj týká druhé až dvanácté platové třídy, u první byl nárůst o zhruba deset procent díky navýšení minimální mzdy.

Zaměstnavatelé stále nesouhlasí s povinným zaváděním tzv. sick days. "U kancelářských profesí je to jednodušší, když máte zajišťovat každodenní chod kravína, tak to prakticky nejde. Byl by to týden dovolené navíc neprojednaný se zaměstnavatelem," vysvětlil Pýcha. Podle něj uzavření kolektivní smlouvy zaměstnavatelům v principu nevadí, problém můžou mít spíše zaměstnanci. Pokud se dohodne zvýšení příspěvku na penzijní připojištění, tak se toto zvýšení u zaměstnanců nejspíš retroaktivně od letošního ledna nepromítne.

Podle Dufka zaměstnavatelé v ZS na začátku vyjednávání poslali návrh s minimálním zvýšením platů, což odbory odmítly. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostl zisk v českém zemědělství loni meziročně o 25,9 procenta na 20,22 miliardy Kč. Podle Dufka by se tento nárůst měl odrazit také ve zvýšení platů. Plánuje do budoucna více bojovat proti ilegálním zaměstnancům například z východu Evropy. Je podle něj smutné, že za skoro 30 let od listopadové revoluce nezvládlo české zemědělství, potažmo celá ČR, dorovnat platy západní Evropy.

Zemědělců v předloňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100.900. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let. Zpomaluje se však tempo úbytku pracovníků, v předloňském roce jejich počet totiž klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší.

Zemědělský svaz ČR má 957 členů, kteří obhospodařují 1,15 milionu hektarů zemědělské půdy. ČMSZP měl podle své výroční zprávy na konci roku 2015 celkem 105 členů. Jedním z nich je Český svaz chovatelů masného skotu, který sdružuje dalších 850 členů. Svaz bez chovatelů masného skotu hospodaří na více než 70.000 hektarech.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN