Párek z červů? Ta doba se blíží, uvádějí čeští výrobci hmyzu
21.9.2021Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku. Zdroj:
https://www.denik.cz/podnikani/brouk-brouci-hmyz-parky-vyziva-bilkoviny.html
Pohlížet na hmyz jako na zdroj chutného a zdravého jídla? Na tu představu si zvykáme zatím pomalu. Podle vědců je ale právě hmyz zdrojem potravy, která může nasytit nejen stále se rozrůstající lidstvo, ale také hospodářská zvířata, čímž by došlo ke snížení devastace přírody a dopadů klimatických změn. Brněnská Mendelova univerzita provádí na vývoj krmiva z hmyzu výzkum. Zdroj:
https://www.denik.cz/zvireci-denik/hmyz-potraviny-budoucnost-20210220.html
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hmyz-jako-zadany-zdroj-bilkovin
NDA Panel EFSA zpracoval v tomto roce na základě žádosti Evropské komise stanovisko týkající se bezpečnosti sušených moučných červů (larvy druhu Tenebrio molitor) jako nové potraviny ve smyslu nařízení (EU) 2015/2283. Další informace jsou zde:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/role-hmyzu-ve-vyzive-cloveka.aspx