Úvodní stránka > Aktuality

Petice proti zastropování

27.3.2019

Praha 27.3.2019 – V návrhu projednávané reformy Společné zemědělské politiky se objevilo povinné zastropování přímých plateb vyplácených zemědělcům. V průběhu projednávání se objevuje řada návrhů, které tuto povinnost staví do roviny dobrovolnosti, ale také výrazně zpřísňují původní návrh. Zemědělských svaz ČR považuje zastropování za diskriminační akt, který výrazně znevýhodní větší a střední zemědělce na společném trhu. Zvláště silně se dotkne České republiky, kde je výrazné zastoupení větších zemědělských podniků.

Proto Zemědělský svaz ČR vyhlásil Petici Za rovné podmínky při aplikaci reformy Společné zemědělské politiky EU po roce 2020. Cílem této petice je ukázat, že proti zastroppování nejsou pouze majitelé největších zemědělských podniků, ale i další zemědělci, zaměstnanci, ale také veřejnost. Petiční arch naleznete na webu: https://www.zscr.cz/PeticeZastropovani, případně u ředitelů a tajemníků územních organizací ZS ČR. V současné době petici podepsalo více než 15 tisíc petentů.

Pro pozitivní vývoj zemědělství ve všech zemích EU je nezbytné se vyvarovat opatření, která vytvářejí nerovné podmínky na společném trhu. Mezi taková opatření patří zastropování přímých plateb, které trestá střední a větší zemědělce, kteří zajišťují významnou část zemědělské produkce a zaměstnanosti. Zastropování nejen omezí jejich konkurenceschopnost, ale i schopnost investic do nových technologií a možnost platit mzdy srovnatelné s ostatními sektory národního hospodářství.

Proč nesouhlasíme se zastroppováním?

  • Česká republika má nějvětší průměrnou velikost zemědělského podniku v EU a povinné zastropování by ji postihlo nejvíce ze všech členských států.
  • ČR má více než 1800 podniků nad 500 ha, které vlastní více než 154 tisíc vlastníků, kteří si propachtovávají půdu od více než dvou milionů vlastníků půdy.
  • Povinné zastropování by omezilo podniky, které zajišťují více než 70 % současné produkce živočišné výroby.
  • Evropa by vyloučením podpory středních a větších zemědělských podniků ztratila mezinárodní konkurenceschopnost s ohledem na vysoké výrobní náklady, vysoký stupeň ochrany životního prostředí a vysokou bezpečnost potravin.
Přílohy
tk-za-rovne-podminky-27-3-2019.ppt
tk-petice.doc


Komentáře:

"nerovné podmínky"

Jan Bača | stary.baca@seznam.cz | 7:54 28.03.2019 |

Pokud se sníží couplované platby, tak všem - co je na tom nerovného??? Co je nerovného v zohlednění majetkové propojenosti, již nyní se např. u sucha zohledňovala v Německu a Rakousku, a u nás ne. Vysoká byrokracie dopadá na všechny, a ne jen na české zemědělce. Jiná věc je to, že naše MZe si přidává další podmínky nad rámec platných nařízení EU. Co říci k výkonnosti českého zemědělství, když má jednu z nejvyšších závislostí příjmu na dotacích. Proč je tomu tak???


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN