Úvodní stránka > Aktuality

Politici v ČR oceňují návrh EK zařadit jádro a plyn mezi zelené investice. Mj. Rakousko a SRN jsou zásadně proti. Jasno má být koncem ledna 2022

3.1.2022

Návrh Evropské komise zařadit jádro a zemní plyn mezi čisté zdroje energie je dobrý signál, je to jeden z klíčů k energetické soběstačnosti, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval na informaci, kterou v sobotu 1.1. uveřejnil list Financial Times. Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) možnost využít jádro a plyn po přechodné období jako náhradu uhlí umožní České republice postupně přejít na klimaticky čisté zdroje. Fiala a Hubáčková to sdělili ČTK. Návrh EK vítají i další politici včetně bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra průmyslu a obchodu v jeho vládě Karla Havlíčka (za ANO) a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). ČR k zařazení jádra a zemního plynu mezi zelené investice dlouhodobě vyzývala. Zdroj:

https://www.euroskop.cz/8961/38263/clanek/politici-ocenuji-navrh-ek-zaradit-jadro-a-plyn-mezi-zelene-investice/

 

Jak vyplývá z některých jiných zdrojů, EK chce zařadit jádro a plyn k využitelným zdrojům energie jen dočasně, jinými slovy chce definovat ty energetické zdroje (jádro, plyn), do kterých se po přechodnou dobu vyplatí investovat. Jak bylo uvedeno ve zprávách na ČRO2 dne 1.1. ve 13 hodin, zemnímu plynu má být dán čas 10 let a jaderné energii jednou tolik - 20 let. Jádro a plyn po tuto dobu budou patřit k vítaným energetickým zdrojům, protože ekonomikám umožní realizovat úplný 100% odklon od uhlí. Na jedné straně Německo striktně jádro odmítá a poukazuje na problematickou likvidaci jaderného odpadu. Na druhé straně Francie jádro podporuje, protože na něm je doposud založeno její fungování (70% elektrické energie Francie vyrábí v jaderných elektrárnách). Jak vyplývá ze zprávy na Novinkách.cz, definitivní taxonomiii (soubor pravidel pro zelené investice do energetických zdrojů) má Evropská komise předložit na konci ledna 2022:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/tezky-souper-pro-cesko-v-boji-o-jadro-nemci-jsou-proti-40382784

 

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je nutné energetické zdroje účelně spojovat. ČR dle ní do roku 2038 uhlí nahradit jádrem nezvládne. Více zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dana-drabova-energie-jaderna-energie-obnovitelne-zdroje-nemecko_2112300010_dok

 

Plán Evropské komise zařadit za určitých podmínek jádro a zemní plyn mezi zelené investice je pro Rakousko nepřijatelný. Uvedla to dnes 3.1. rakouská ministryně pro klima a energetiku Leonore Gewesslerová, která již dříve v této věci pohrozila žalobou. Vídeň podle ní na evropské úrovni počítá s podporou Berlína a Madridu, informovala dnes agentura APA. Německá vláda 2.1. návrh klasifikovat investice do energetických projektů využívajících plyn jako takzvaně zelené přivítala, dala však najevo, že její odpor vůči stejnému přístupu k jádru trvá. Další informace jsou zde:

https://www.euroskop.cz/8961/38265/clanek/plan-ek-zaradit-jadro-a-plyn-mezi-ciste-zdroje-je-pro-rakousko-neprijatelny/

https://www.euroskop.cz/8961/38264/clanek/rakousko-hrozi-zalobou-proti-planum-bruselu-zaradit-jadro-mezi-ciste-zdroje/

 

 

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN