Úvodní stránka > Aktuality

Poslanci KSČM navrhli ústavní ochranu vody i nerostného bohatství

13.6.2019

Praha 13. června (ČTK) - Poslanci KSČM navrhli ústavní ochranu vody a nerostného bohatství. Cílem novely je mimo jiné zamezit spekulacím s přírodními zdroji, řekl dnes novinářům místopředseda komunistické strany Stanislav Grospič. Stát by si podle něho měl ponechat základní kontrolní rozhodovací pravomoc, jak bude s přírodním bohatstvím nakládat.

Větší ochrana vody je jednou z podmínek KSČM pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Komunisté navrhují rozšířit nynější článek ústavy, podle kterého "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství". Nově by zněl, že voda, jakož i ostatní přírodní zdroje a přírodní bohatství, je ve vlastnictví České republiky. "Česká republika chrání a zvelebuje toto bohatství a je povinna zajistit ochranu a šetrné využívání vody jako základní životní potřeby i ostatních přírodních zdrojů a přírodního bohatství ve prospěch svých občanů a následujících generací," stálo by v ústavě.

Ministerstvo zemědělství ve středu oznámilo, že si nechá k možnosti zakotvit ústavní ochranu vody vypracovat odborný posudek. Uzavře k tomu smlouvu s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy. Záměr zajistit ústavní ochranu vody a půdy oznámili o den dříve lidovci, návrh novely chtějí předložit do měsíce. Lidovci chtějí, aby příslušný ústavní článek zněl, že "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství".

Návrh na vyšší ochranu zemědělské půdy připravuje i KSČM. Předloha by podle komunistické poslankyně Marie Pěnčíkové stanovila, že pro nezemědělské účely by bylo možné nadále využívat jen nezemědělskou půdu a jiné pozemky. Vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu by bylo podle záměru možné jen v nezbytném případě veřejného zájmu, a to jen méně kvalitní. Žadatel o vynětí by navíc musel výměru nahradit půdou, která se k zemědělství nevyužívá, například ležící ladem nebo rekultivací ploch zastavěných nevyužívanými budovami. Návrh KSČM předpokládá podle Pěnčíkové také zvýšení odvodů za vynětí půdy ze zemědělského fondu formou desetinásobného zvýšení koeficientů třídy ochrany.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN