Úvodní stránka > Aktuality

Priority probíhajícího portugalského předsednictví EU

4.2.2021

Od 1. ledna 2021 se Portugalsko už počtvrté ujalo předsednictví v Radě Evropské unie. Ve svých prioritách navázalo na předchozí německé předsednictví. Spolu se Slovinskem, které vedení Rady převezme po Portugalsku ve druhém pololetí roku 2020, nyní tvoří tzv. předsednické trio. Mezi hlavní klíčová témata, která budou během následujících šesti měsíců určovat priority portugalského předsednictví, patří: 1. Odolnost; 2. Zelená transformace; 3. Sociální otázky; 4. Digitální transformace a 5. Mezinárodní spolupráce. Další informace jsou vyvěšeny na Euroskopu.cz zde:

https://www.euroskop.cz/9007/36378/clanek/politika-soudrznosti-v-centru-priorit-portugalskeho-predsednictvi-eu/

 

Portugalské předsednictví si stanovilo cíl: Novou Společnou zemědělskou politiku EU chce mít hotovou již do konce března 2021. Další informace jsou na Euractivu.cz zde:

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/nejvetsi-reforma-zemedelske-politiky-eu-by-mohla-byt-hotova-do-konce-brezna/

Mezi portugalské hlavní priority patří dokončit jednání o reformě SZP EU. Je to také prioritou portugalské ministryně zemědělství (paní Maria Do Céu Antunes). Rozhovor s ní je ve slovenské verzi Euractivu zde:

https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/interview/nasou-prioritou-je-dokoncit-reformu-polnohospodarskej-politiky-hovori-portugalska-agroministerka/

 

 Informace o Portugalsku, které je členskou zemí unie od r. 1986, jsou zde:

https://www.euroskop.cz/420/sekce/portugalsko/

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN