Úvodní stránka > Aktuality

Pro české brambory by od roku 2020 mělo platit označení Q CZ

6.6.2019

Praha 6. června (ČTK) - Pro konzumní brambory z české produkce by od příštího roku mělo platit označení Q CZ, které hodnotí potraviny na území České republiky. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel odboru zemědělských komodit ministerstva zemědělství Petr Jílek. Označení, které se už používá pro mléko, by od roku 2020 kromě brambor mělo platit také pro drůbeží maso. Český bramborářský svaz (ČBS) také dokončuje podobu kolektivních ochranných známek pro brambory.

"Spotřebitel bude mít jistotu, že brambory byly vypěstovány v Česku s garantovanou kvalitou a bezpečností potravin," uvedl Jílek. Označení garantuje také postupy pěstování, manipulaci, skladování, balení a zpracování brambor s ohledem na životní prostředí a ochranu zdraví spotřebitelů. Označení Q CZ by mělo platit také pro výrobky z brambor, jako jsou lupínky, hranolky, kaše, kostky a další.

Kvalita Q CZ analyzuje v současné době stav produkce mléka z hlediska jeho kvality a bezpečnosti na území České republiky.

ČBS dokončuje také kolektivní ochranné známky "Brambory z Vysočiny" a "České brambory". Podle tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala známky pomůžou osvětě spotřebitele, i tyto známky by měly vypovídat o domácí kvalitě brambor.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN