Úvodní stránka > Aktuality

Prodloužení účinnosti krizových opatření

11.12.2020

Nouzový stav byl prodloužen do 23. prosince 2020. Vláda do stejného data prodloužila účinnost krizových opatření na nouzový stav navázaných. 

Vláda zvažuje opětovné zpřísnění, momentálně ale platí:

 

Restaurace (provozovny stravovacích služeb) – vrací se pravidla jako rozestupy 1,5 metru (s výjimkou osob u jednoho stolu), max. 4 zákazníci u stolu (u dlouhého rozestup 2 m mezi 4člennými skupinkami), zákazníků max do 50% kapacity míst k sezení, bez wifi. Veřejnost uvnitř 6 – 20 h, včetně prodejního okénka. V okénku zákaz prodeje rozlévaných nebo na místě připravovaných nápojů.

Zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Trhy – zákaz prodeje rozlévaných nebo na místě připravovaných nápojů a zákaz provozu stravovací služby.

Zdravotní prohlídky – úprava pro práce zařazené do třetí kategorie.

Ochranné prostředky úst a nosu – bez výrazných změn (výjimka pro zaměstnance a osoby v obdobném postavení včetně ústavních činitelů po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě, pracuje-li taková osoba ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby zůstává beze změny).

Hromadné akce se zakazují pro více než 10 osob ve vnitřních prostorech, 50 osob venku. Rozestupy 2 m. Výjimky pro omezení počtu:

  1. a) členové domácnosti,
  2. b) zaměstnanci vykonávajících práci pro stejného zaměstnavatele,
  3. c) osoby společně vykonávající podnikatelskou nebo jinou obdobnou činnost,
  4. d) osoby, které společně konají činnost, ke které jsou povinny podle zákona, a je tuto činnost nezbytné konat ve vyšším počtu osob,
  5. e) schůzí, zasedání a podobných akcí ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejnoprávních osob nebo osob zřízených zákonem, které se konají na základě zákona,

 

Na základě tučných odrážek se domníváme, že lze pořádat zasedání orgánů společností (roušky, rozestupy, dezinfekce). Pro členské schůze spolků vydala hlavní hygienička zvláštní negativní stanovisko.

Pokud jste stále ještě neschválili účetní závěrku, doporučujeme to provést korespondenčně, či jiným distančním způsobem. Termín do 31.12.2020 platí.

 

Veletrhy a prodejní hospodářské výstavy – max 25% kapacity z maximálního počtu návštěvníků v jeden čas. Ve vnitřních prostorech max. 1 osoba na 15 m2 vnitřní plochy určené pro veřejnost. Rozestupy 2 m.

Farmářské trhy a ostatní venkovní trhy a tržiště – rozestupy mezi stánky 4 m, zákaz prodeje alkoholu a zákaz provozu stravovací služby, zákaz stolů a míst k sezení.

Maloobchodní prodej – mimo managementu front a podobně nadále platí max. 1 osoba na 15 m2 prodejní plochy. Nezapočítávají se děti do 6 let. U provozoven do 15 m2 Use nezapočítávají osoby mladší 15 let doprovázející zákazníka a doprovod držitele ZTP. U osoby, která veze kočárek, nesmí provozovatel vyžadovat, aby měla vozík. Zákaz propagačních aktivit, u nichž je přítomna fyzická osoba zajišťující jejich průběh.

Vláda nadále doporučuje:

  • dodržovat rozestupy 2 m
  • zaměstnavatelům – využívat práci na dálku (pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám vykonávat v místě bydliště) a zajistit pravidelné testování zaměstnanců.
Přílohy
hromadne-akce-a-provoz-od-9-12-1290.pdf
mimoradne-opatreni-noseni-ochrannych-prostredku-dychacich-cest-s-ucinnosti-od-8-12-2020-do-odvolani.pdf
novela-od-9-12-1291.pdf
p-r-i-l-o-h-a-k-usn-vlady-cr-c-1049-pls-cestne-prohlaseni.pdf
usn-vlady-cr-c-1049-o-prijeti-kriz-opatreni-pls.pdf
krizova-opatreni-1295a.pdf


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN