Úvodní stránka > Aktuality

Průvodce MF pro daňové poplatníky v souvislosti s koronavirem - další aktualizace

31.3.2020

Aktualizace k 30.3. 2020; 9,30 hod.

Co mohou poplatníci dělat?

Daňoví poplatníci mohou od pondělí 16. března odložit některé platby žádostí o posečkání úhrady daně, žádostí o úpravu (snížení) záloh anebo o výjimku z jejich placení, žádostí o odpuštění sankcí v případě prodlení, žádostí o prodloužení lhůty pro některá daňová přiznání. Poplatníci budou moci nově také uplatňovat svou daňovou ztrátu zpětně v předchozích letech.

  • Posečkání nebo splátkování úhrady daně
  • Úprava (snížení) záloh anebo výjimka z jejich placení
  • Odpuštění sankcí v případě prodlení
    • Žádat lze dle pokynů zveřejněných Generálním finančním ředitelstvím ve Finančním zpravodaji
    • K prominutí pokuty za opožděné daňové přiznání dochází plošně pro všechny daňové subjekty, pokud se na základě individuální žádosti alespoň částečně promine úrok z prodlení nebo dojde k posečkání úhrady daně.
    • Nově se u žádostí o odpuštění sankcí v případě prodlení odpouští správní poplatky placené Finanční i Celní správě pro všechny žádosti podané do 31. července 2020.
    • Informace Generálního finančního ředitelství k prominutí úroků  
  • Prodloužení lhůty pro některá daňová přiznání
    • U přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob není třeba do 1. července 2020 individuálně žádat o prodloužení lhůty.
    • U přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, kde lhůta pro podání daňového přiznání uplyne v období od 31. března 2020 do 31. července 2020, není třeba do 31. srpna 2020 individuálně žádat o prodloužení lhůty.
    • Žádost o prodloužení lhůty nelze aplikovat u DPH (viz níže).

Jak poplatníkům uleví generální pardon ministryně financí?

Daňoví poplatníci nemusí podávat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob, k dani z příjmů fyzických osob a vyúčtování srážkové daně za období roku 2019 do termínu 1. dubna 2020. Postačí, pokud toto přiznání podají nejpozději do 1. července 2020. Toto platí zcela automaticky bez žádosti.

Plošně prominuty budou červnové zálohy na daň z příjmů fyzických a právnických osob. Červnová záloha (tj. druhá záloha u kvartálních plátců a první záloha v případě pololetních plátců), se nebude vůbec hradit. Prominutím zálohy nedochází k prominutí samotné daně.

Plošné prominutí se týká i daně z nabytí nemovitých věcí. Pokud bude ve vztahu k období od 31. března 2020 do 31. července 2020 podáno daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí a daň nebo záloha na tuto daň budou uhrazeny nejpozději do 31. srpna 2020, budou prominuty všechny sankce související s tímto prodlením, a to pokuta za pozdní podání daňového přiznání, úrok z prodlení či z posečkané částky.

Pokud nebude možno podat v termínu kontrolní hlášení k DPH, budou pokuty za jeho pozdní podání řešeny následovně:

  • Bez výzvy správce daně budou automaticky prominuty pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení v hodnotě 1.000 Kč vzniklé za období od 1. března do 31. července 2020.
  • Některé další pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení v tomto období budou promíjeny na individuální žádost plátce z důvodů souvisejících s koronavirem.

Dojde-li k pozdnímu podání daňového přiznání k DPH, bude postupováno následovně:

  • Kromě prominutí pokuty za pozdě podané daňové přiznání plošně zavedeného pro všechny daňové subjekty za podmínek uvedených výše dochází k automatickému prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně i u plátců, kterým byla na základě individuálně podané žádosti alespoň částečně prominuta pokuta za nepodání kontrolního hlášení (10, 30, 50 tisíc Kč) z důvodů souvisejících se šířením koronaviru. A to za předpokladu, že toto opožděné daňové přiznání bude podáno nejpozději v den, kdy bylo podáno i související opožděné kontrolní hlášení.

Jak je to během koronavirové krize s EET?

Ve Sbírce zákonů byla dne 27. března 2020 zveřejněna novela zákona o evidenci tržeb (zákon č. 137/2020 Sb., o některých úpravách v oblasti evidence tržeb v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu), která s účinností k tomuto datu fakticky pozastavuje povinnost evidence tržeb, a to po dobu stavu nouze a následujících tří měsíců. Po tuto dobu nebude muset žádný poplatník evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Jedná se o krok s cílem omezit návštěvy Finančních úřadů poplatníky, kteří mají začít evidovat tržby, a předejít komplikacím při zajišťování technické podpory nebo aktualizaci certifikátů stávajícím evidujícím.

Co pro poplatníky připravujeme?

Ministerstvo financí připraví novelu zákona o daních z příjmů, díky které budou moci poplatníci nově uplatňovat svou daňovou ztrátu zpětně v předchozích 2 letech. V případě vyměření ztráty na dani z příjmů fyzických a právnických osob za zdaňovací období započaté v roce 2020 tak bude umožněno tuto ztrátu odečíst od základu daně za zdaňovací období roku 2019 a 2018, díky čemuž získají poplatníci zpět daň za tyto roky. Uplatnit ztrátu bude možné na základě dodatečného daňového přiznání za roky 2019 a 2018. Vzniklý přeplatek na dani z příjmů bude na základě žádosti vrácen.

Co poplatníkům doporučujeme?

Daňoví poplatníci by měli upřednostnit jiný než osobní kontakt s Finanční správou a využívat co možná nejvíce dálkové formy komunikace, tedy podávat daňová přiznání prostřednictvím datové schránky, přes aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu nebo poštou. Od úterý 24. března 2020 jsou pracoviště Finanční správy přístupná pro veřejnost pouze v pondělí a ve středu od 8:00 do 11:00 hodin.

Co mohou poplatníci očekávat?

Daňoví poplatníci mohou očekávat vstřícný přístup Finanční a Celní správy. Finanční správa za tímto účelem mění pokyny k promíjení a vydala nový pokyn D–44, kterým se rozšiřují pokyny D–21 a D–29 o další ospravedlnitelný důvod související s opatřeními proti šíření koronaviru. Kompletní textace generálního pardonu („tzv. Liberačního balíčku“) a Pokyn D–44 jsou k dispozici ve Finančním zpravodaji.

Kde mohou poplatníci získat další informace?

Byly zřízeny telefonní infolinky, které jsou v provozu v pracovních dnech v době 9:00 – 17:00 hodin pro zodpovídání dotazů souvisejících s opatřeními k aktuální situaci. Krizová infolinka Finanční správy je dostupná na telefonním čísle 225 092 392. Přehled jednotlivých daňových opatření, jejich dopady a další pravidelně aktualizované informace týkající se koronaviru jsou k dispozici také na specializovaných stránkách Ministerstva financí a Finanční správy.

 

 

Autor a zdroj:

Ing. Michal Žurovec

ředitel odboru Vnější vztahy a komunikace

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/pruvodce-pro-danove-poplatniky-v-souvisl-37856

 


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN