Úvodní stránka > Aktuality

Reakce na nedávnou událost na Pardubicku: Proč telata v boudách netrpí a jak dbáme o jejich welfare

10.10.2023

V posledních dnech se stala středem zájmu událost na Pardubicku, kde skupina aktivistů nelegálně vnikla na pozemek Agrosružstva KLAS, což vedlo k porušení veterinárních opatření a potencionálnímu ohrožení zdraví mladých telat. V reakci na tento incident bychom rádi objasnili některé aspekty odchovu telat, aby veřejnost měla jasný obrázek o práci chovatelů.

Může se zdát, že chov telat v boudách je omezený nebo nevhodný, ale ve skutečnosti je to jedna z nejbezpečnějších a nejzdravějších metod chovu mladých zvířat. Boudy chrání telata před nepříznivými klimatickými podmínkami, především v chladných měsících. Dále zabraňují šíření nemocí, protože každé tele má svůj vlastní prostor. Telata mají dostatek prostoru pro pohyb, odpočinek a mají přístup k čerstvé vodě a krmivu kdykoli během dne. 

Agrosružstvo KLAS klade velký důraz na welfare zvířat. To zahrnuje nejen fyzickou pohodu zvířat, ale také jejich duševní pohodu. Chovatelé pravidelně procházejí školeními a kurzy, kde se učí nejnovějším metodám a praktikám v oblasti chovu zvířat. Dbají na to, aby zvířata měla dostatek pohybu, interakce a stimulace. Chápeme obavy veřejnosti o pohodu a zdraví hospodářských zvířat. Nicméně je důležité rozumět tomu, že ne vše, co se na první pohled zdá být nevhodné, skutečně je. Tyto metody chovu jsou založeny na vědeckém výzkumu a odborných doporučeních. Nelegální vniknutí aktivistů na soukromý pozemek Agrdoružstva KLAS je vážným přestupkem, který ohrozil zdraví zvířat. Děkujeme za vaši podporu a důvěru v práci našich zemědělců.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN