Úvodní stránka > Aktuality

Respirátory a dvojité roušky do obchodu

22.2.2021

Ministerstvo zdravotnictví vydalo dnes mimořádné opatření, které upracuje povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest. 

S účinností od 25. února je nově povinnost nosit respirátor nebo dvě zdravotnické roušky přes sebe do prodejny, provozovny služeb, k doktorovi, do MHD (včetně zastávek a nástupišť), při návštěvě sociální služby, na mezinárodní letiště a v autě, pokud v něm jedete s někým, kdo není z vaší domácnosti.

Venku (na veřejně přístupných místech v zastavěné oblasti), kde nejste schopni dodržovat rozestupy 2m, a ve vnitřních prostorách, které nejsou uvedeny výše, stačí jedna zdravotnická rouška a nebo respirátor.

To znamená, že děti do školy mít respirátory ani dvojitou roušku mít nemusí. Ale musí mít zdravotnickou roušku. Stejně tak zaměstnanci, pokud nepracují na výše uvedených místech. 

V opatření je definováno, co přesně lze použít, jaké respirátory, jaké roušky, jaké materiály (definována propustnost apod.).


Tam, kde stačí jedna zdravotnická rouška, lze do konce února použít jiný ochranný prostředek dýchacích cest, tedy šitou roušku.

Výjimky platí jako obvykle. A děti od dvou do patnácti let mohou mít respirátor nebo jednu zdravotnickou roušku všude, kde je povinnost mít ochranný prostředek dýchacích cest. Netýká se jich respirátor povinně nebo dvě roušky na vybraných místech.

Přílohy
mimoradne-opatreni-a-noseni-ochrannych-prostredku-dychacich-cest-s-ucinnosti-od-25-2-2021-do-odvolani.pdf


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN