Úvodní stránka > Aktuality

Senát schválil převod vyřizování dotací z ministerstva na SZIF

25.7.2019

Praha 25. července (ČTK) - Vyřizování národních dotací zemědělcům přejde z ministerstva zemědělství na Státní zemědělský intervenční fond. Fond bude povinně zveřejňovat formou otevřených dat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. V novele zákona o zemědělství to dnes schválil Senát. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Fond má podle pozměňovacího návrhu, který ve Sněmovně předložili Piráti, zpřístupnit na svém webu jako otevřená data informace o dotacích, které poskytl zemědělským firmám. Poskytování dotací jednotlivým zemědělcům zveřejňováno být nemá. Informace by měly být k dispozici zpravidla po dobu deseti let. Podle Pirátů tím bude lépe zajištěna veřejná kontrola a transparentnost poskytování dotací.

Intervenční fond podle svého dřívějšího vyjádření na svém webu vždy zveřejňoval seznam příjemců dotací. Od 31. května 2015 na základě nových evropských předpisů je seznam zveřejňován vždy na dobu dvou let za uplynulé fiskální roky. Příjemci, kteří v daném roce obdrželi dotaci nepřesahující 1250 eur (zhruba 31.250 korun), jsou zveřejněni pouze pod identifikačním znakem. Novela podle fondu rozsah uveřejňovaných údajů nezmění.

Původní poslanecký návrh se týkal výhradně dotací poskytovaných z českého státního rozpočtu. Ministerstvo by předlohou mělo být zbaveno běžné administrativní činnosti spojené s poskytováním a spravováním dotací. Autoři novely, jimiž je 19 poslanců ze sedmi sněmovních frakcí, poukazovali i na to, že zatímco v roce 2013 představovaly národní dotace asi 800 milionů korun, nyní už jejich objem vzrostl ke třem miliardám korun. Podle ministerstva zemědělství bylo před šesti lety na národních dotacích vyplaceno 1,39 miliardy korun.

Proto poslanci navrhli přesun agendy na SZIF, který byl ke správě dotací primárně zřízen. Ministerstvu by měla zůstat pouze podpora genetických zdrojů. Poslanecký návrh také sjednocuje administrativní procesy a výhledově by měl vést i ke snížení počtu používaných informačních systémů pro administraci dotační politiky.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN