Úvodní stránka > Aktuality

Sklizeň ovoce na jihu Čech klesne meziročně až o pětinu

15.10.2019

Chelčice (Strakonicko) 13. října (ČTK) - Sklizeň ovoce v jižních Čechách bude letos o 15 až 20 procent nižší než loni. Jarní mrazy poškodily hlavně rybíz a hrušky. Největší pěstitel jablek v kraji, chelčická Zemcheba, sklidí asi 2500 tun jablek, plánovala o 500 tun víc. Kvalita ovoce je dobrá. ČTK to řekli ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná, ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška a předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber.

Kilogram jablek bude Zemcheba nabízet od 14 do 18 Kč, podle odrůd, jichž pěstuje dvanáct. "Ceny jsou dané polskou sklizní, ta je proti loňské nadúrodě také trochu menší, cena bude o malinko vyšší. U nás je cena na stejné úrovni, obchody se pohybují o trošku výš než loni, ale není to na úrovni, kdy byla neúroda v roce 2017," řekl Muška.

Většina ovocnářů ještě sklízí. Podle Unie ovocnářů bude meziroční propad sklizně 15 až 20 procent. "Nezmrzlo to úplně, nebyly poškozeny generativní orgány, že by byly kvítky zčernalé, ale nějaké chladové škody jsou. Jednak nelétaly včely, jednak opylení bylo asi horší, a i rostliny, když je velká zima, jsou ve stresu a reagují na to tím, že se zvětší takzvaný červnový propad, že se orgány nevyvíjí správně," řekl Leber.

Zemcheba, která pěstuje ovoce na téměř 235 hektarech, čeká propad sklizně o 15 až 20 procent. Kvalita bude ale dobrá, uvedl Muška. "Menší bude (sklizeň) hlavně kvůli mrazu, který byl na jaře. Jinak je to normální pětiletý průměr. Největší propad je u rybízu a hrušek, třesně byly dobré, jablka se nedá říci, že by to bylo totálně špatně, ale trošku se to projevilo," řekl Muška. Jablka pěstuje Zemcheba na 88,3 hektaru.

Firma loni utržila 125,1 milionu Kč, meziročně o necelá tři procenta méně, a skončila se ztrátou po zdanění 11,8 milionu Kč, téměř stejně jako loni. Vyplývá to z výroční zprávy.

Unie ovocnářů jižních a západních Čech, která sdružuje 50 pěstitelů, upozornila, že špatná je situace v západních Čechách. Podle Lebra zasáhly jarní mrazy 90 procent ovoce, zmrzla jablka i švestky.

Na jihu Čech jsou tři oblasti, kde se jablka pěstují nejvíce a kde má jejich pěstování tradici - Chelčice, Krtely a Lhenice na Prachaticku. Leber, který má 1,5 hektaru velký sad ve Lhenicích, sklidil již podzimní odrůdy jablek. "Rubinola propadla na polovinu. Teď sklízíme idared, ten je docela pěkný, má pěkné vybarvení, kvalita celkem dobrá," řekl.

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského k 1. září měla meziročně klesnout o 30 procent na 101.988 tun. Bude to zřejmě jedna z nejnižších sklizní jablek v novodobé historii ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN