Úvodní stránka > Aktuality

Slovenská vláda zmrazila ceny elektřiny pro domácnosti na 3 roky

16.2.2022

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík a ministr financí Igor Matovič ve středu 16. února oznámili, že ceny energií pro tamní domácnosti budou po tři roky stejné jako nyní, kdy regulovaná cena elektřiny za jednu megawatthodinu činí 61,21 EUR (cca 1 490 Kč/MWh). Informují o tom slovenské zpravodajské weby. Zdroj:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/slovensko-energie-ceny-elektrina-zmrazeni-tri-roky-matovic-sulik.A220216_112810_eko-zahranicni_maz

 

Dražší elektřina pro domácnosti na Slovensku nebude. Stát tam nezavede mimořádnou daň z využívání jádra v jaderných elektrárnách. Dohodla se na tom vláda se Slovenskými elektrárnami. Tato firma se zavázala, že do konce r. 2024 bude dodávat elektřinu za dnešní ceny. Zdroje:

https://www.ta3.com/clanok/227914/tb-i-matovica-a-r-sulika-o-dohode-so-slovenskymi-elektrarnami

https://www.ta3.com/clanok/227888/slovenske-elektrarne-sa-dohodli-s-vladou-najblizsie-dva-roky-ceny-stupat-nebudu

 

Na Slovensku původně mělo dojít ke zdanění nadměrného zisku z prodeje elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách. "Po zavedení zvláštního zdanění nadměrného zisku z prodeje elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách hrozí podniku Slovenské elektrárny bankrot", uvedl generální ředitel podniku Branislav Strýček. Další informace jsou zde:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/slovenskym-elektrarnam-hrozi-kvuli-nove-dani-bankrot-varuje-jejich-sef-40386876

https://euractiv.sk/section/energetika/news/vlada-chce-zdanit-nadmerny-zisk-jadrovych-elektrarni-tie-hrozia-bankrotom/

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN