Úvodní stránka > Aktuality

Stát asi bude moci dávat za pozemky pro půdní rezervu tržní cenu

21.1.2019

Praha 21. ledna (ČTK) - Stát zřejmě bude mít možnost nabízet tržní cenu za pozemky, které bude chtít vlastnit kvůli udržení státní půdní rezervy. Vláda dnes totiž schválila novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), informoval tiskový odbor kabinetu. Normu ještě musí projednat Parlament a podepsat prezident.

Dosud není podle zprávy k novele SPÚ schopen konkurovat trhu. Stát by měl zároveň získat přednostní právo na pozemky, které se převádějí z rezervy pro hospodaření SPÚ do rozvojových programů, jež schválila vláda.

Celková výměra státní rezervy pro výkon SPÚ nesmí klesnout podle zákona pod 50.000 hektarů. Nyní chce ministerstvo dodat, že směny a koupě pozemků se uskutečňují nejvýše za cenu obvyklou podle zákona o oceňování majetku.

"Podle současně platných právních předpisů, pokud chce stát zaplatit vyšší cenu než stanovenou oceňovacím předpisem, je třeba získat souhlas ministerstva financí, který je podmíněn vždy veřejným zájmem. Pro vyřešení situace je nutné jednoznačně stanovit cenové podmínky přímo ve speciálním právním předpisu, tzn. v zákoně o SPÚ," uvedlo dříve ministerstvo zemědělství.

Nově také bude podle novely zřejmě možné zařadit pozemky do veřejných nabídek opakovaně. Měl by se také zjednodušit převod půdy organizačním složkám státu nebo státním organizacím a podnikům, které je potřebují pro rozvojové programy, pozemky by už neměly procházet účetnictvím ústředního správního úřadu.

Stát bude mít v případě schválení novely zákona přednostní právo na pozemky, které se převádějí z rezervy pro hospodaření SPÚ do rozvojových programů schválených vládou. "Je žádoucí, aby stát měl absolutní přednost před ostatními žadateli o pozemky, a to zejména z důvodu hospodárného nakládání s finančními prostředky, ale i se zřetelem na následné zpětné problematické výkupy pozemků od třetích osob," dodává důvodová zpráva. Podle ní dochází k situacím, kdy výkupy pozemků způsobují situace, které vedou k prodlužování řízení nebo k oddalování stavby.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN