Úvodní stránka > Aktuality

Statistické úřady V4 podepsaly memorandum

19.4.2018

Statistické úřady zemí Visegrádské čtyřky dnes v Budapešti přijaly memorandum o spolupráci

Dokument dnes podepsali vrcholní představitelé národních statistických úřadů – za Česko Marek Rojíček, za Slovensko Alexander Ballek, za Polsko Grażyna Marciniak a za Maďarsko Gabriella Vukovich.

„Cílem je zintenzivnit spolupráci ve vybraných oblastech. Chceme společně pracovat na celkovém rozvoji, na modernizaci statistických procesů, na zvyšování kvality statistik a zdokonalování metodik,“ uvedl Marek Rojíček během summitu v Budapešti. Spolupráce se bude týkat např. příprav sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 nebo využívání big dat.

Prvním výsledkem deklarované užší spolupráce je nová statistická publikace zaměřená na srovnání zemí Visegrádské skupiny. Státy V4 se rozkládají na území o rozloze 532,8 km2. Na začátku loňského roku v nich žilo 63,8 mil. obyvatel, tedy 12,5 % populace celé Evropské unie. Česko je druhým nejlidnatějším státem Visegrádské skupiny.

Ekonomiky států V4 mají těžiště výroby v průmyslu, který ve všech zemích tvoří více než čtvrtinu hrubé přidané hodnoty. V samotném Česku je to více než 30 %.

„Státy V4 patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám EU. Celkově vloni vzrostl jejich hrubý domácí produkt o 4,3 %, zatímco v celé EU jen o 2,4 %. Příznivý ekonomický vývoj měl vliv i na výrazný pokles nezaměstnanosti. V loňském roce patřily Česko, Maďarsko a Polsko do sedmičky unijních zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti,“ uvedla analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Ekonomiky zemí V4 jsou výrazně otevřené. Pro všechny je nejvýznamnějším exportním partnerem Německo. Zároveň mají všechny státy V4 mezi trojicí nejvýznamnějších vývozních destinací alespoň jednoho z dalších členů skupiny.

Novou statistickou společnou publikaci v angličtině naleznete na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/documents/10180/80650655/main_indicators_of_the_visegrad_group_countries.pdf.

 

Autor a kontakt: Petra Báčová tisková mluvčí ČSÚ T 274 052 017|M 778 727 232 E petra.bacova@czso.cz   |Twitter @statistickyurad

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/statisticke-urady-v4-podepsaly-memorandum

 

 

 

Základní informace o uskupení Visegrádské čtyřky jsou zde:

http://www.visegradgroup.eu/historie

https://cs.wikipedia.org/wiki/Visegr%C3%A1dsk%C3%A1_skupina

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN