Úvodní stránka > Aktuality

Sucho připravilo část farmářů o seno, problém je hlavně v Čechách

25.10.2019

Sucho letos opět připravilo některé zemědělce v České republice o seno pro dobytek. V porovnání s loňským rokem je ale situace lepší a například v jižní polovině Moravy problém s nedostatkem sena nemají, protože tam pršelo víc než v jiných oblastech. Vyplývá to z vyjádření zemědělců, tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala a mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy.

Podle posledně jmenovaného je výpadek proti běžným rokům asi 30 procent. "Avšak ve srovnání s loňským rokem se sklidilo více. Tudíž situace není tolik kritická, a to i díky tomu, že většina chovatelů zařadila do osevního postupu další pícniny, například jeteloviny," řekl Pícha.

Farmáři kvůli nedostatku sena někdy bojují s krádežemi a poškozováním zásob. Seno zdražilo a zemědělci předpokládají, že v zimě cena poroste.

Nedostatek sena pociťují v tomto roce zemědělci zejména v Čechách, potíže s tím mají ale i na severu Moravy. Někteří chovatelé kvůli tomu už několik uplynulých let na podzim redukují stavy dobytka. Například Miroslav Sikora z frýdecko-místecké EkoFarmy Milíkov k tomuto kroku letos přistoupí i proto, že mu seno zničili lidé. "Dneska si každý myslí, že na každý balík nebo stoh může vylézt a skákat tam," řekl ČTK Sikora.

Seno chybí i na jihu Čech, a tamní zemědělci se ho proto snaží lépe chránit před krádežemi. Balíky hned odvážejí z pole a na objektech, kde je mají uskladněné, často mají čidla a kamery. Balík sena nyní stojí kolem 1000 korun. Farmářka Miriam Líbalová, která hospodaří v Blanském lese, si ale myslí, že v zimě ještě zdraží.

Podobný názor mají i farmáři v Libereckém kraji, ačkoli letos sklidili víc sena než loni. Jeho cena se v regionu pohybuje podle kvality a způsobu uskladnění od 1000 do 1500 korun za balík. Například Radim Urban, který hospodaří u Oldřichova v Hájích na Liberecku, je však s cenou spokojen, podle něj odpovídá reálným nákladům a zemědělcům i něco vydělá.

V Ústeckém kraji by ale farmáři potřebovali podle soukromého zemědělce z Podřipska Vítězslava Škody kompenzace za sucho, jinak některým hrozí konec. "V živočišné výrobě je to strašný problém, protože na jeden rok si zásoby uděláme, ale ne na dva," uvedl.

Ve středních Čechách sklidili zemědělci méně sena, než je dlouhodobý průměr, například na Kladensku zhruba o třetinu. "Sena je sice letos více než minulý rok, ale nenarostly otavy," uvedla Jana Holíková, která hospodaří na loukách v okolí Zákolan na Kladensku. Podle ní nebylo možné udělat místo druhé sklizně sena ani senáž (fermentovanou píci), protože tráva na loukách na konci léta dostatečně nevyrostla.

"Loni to byla extra mizérie, letos jen mizérie. Zásobu na přežití máme, ale žádná sláva to není. Loni bylo sucho dřív, letos to jarní deštík trochu dohnal," zhodnotil situaci ohledně sena David Novák ze Statku Uhersko na Pardubicku.

Vzhledem k dřívějším zkušenostem s chybějícím krmivem ale mnohé podniky zvětšily osevné plochy a například v Agrospolu Knínice u Boskovic tak mají dokonce sena tolik, že malou část mohou i prodávat. Problém letos nemají ani na jinak obvykle suchém Znojemsku nebo ve Zlínském kraji. Tamní velké a střední podniky sice mají sena kvůli přetrvávajícímu suchu méně, na krmení zvířat by jim ale mělo přes zimu vydržet. Ke krmení navíc využívají například i kukuřičnou siláž.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN