Úvodní stránka > Aktuality

Summit EU ve věci klimatu nedospěl k finálnímu závěru

26.5.2021

Členské země na summitu nedospěli k dohodě o stanovení národních cílů ve snižování emisí v dopravě, zemědělství aj. do r. 2030. Nepostoupili i v tom, jak se cíle ve snižování emisí rozpočítají a rozdělí podle ekonomické úrovně jednotlivých členských zemí. Více je ve slovenské verzi Euractivu zde:

https://euractiv.sk/section/energetika/news/klima-na-summite-ustupila-bielorusku-lidri-sa-zmienke-o-narodnych-klimatickych-cieloch-vyhli/

 

Lídři členských zemí EU v tomto týdnu jednali na summitu, který měl být podstatný pro další směřování klimatických politik v členských zemích unie. Mělo se mj. diskutovat o tom, jak si země rozdělí náklady potřebné na naplnění klimatických politik. Právě klimatické cíle jsou v popředí všech environmentálních snah. Další informace jsou k tomu zde:

https://euractiv.sk/section/energetika/snews/europski-lidri-budu-diskutovat-kto-zaplati-prechod-na-zelenu-ekonomiku/

 

Rozhovor s místopředsedou Komise F. Timmermansem o Zelené dohodě, která začíná ovlivňovat život v EU, přeložený do slovenštiny je na webu Euractiv zde:

https://euractiv.sk/section/zivotne-prostredie/interview/timmermans-zelena-transformacia-zlyha-ak-nebude-socialne-spravodliva/

 

Jedním ze způsobů jak zlepšit klima, je snižovat emise metanu, který má velkou oteplovací sílu. Prokázalo se, že adekvátní snížení emisí metanu může zpomalit rychlost oteplování ve světě až o 30 %. Doslova se uvádí, že metan se dostal do popředí klimatického boje. Zdroj:

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/opinion/methane-is-europes-new-frontier-in-the-climate-battle/

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN