Úvodní stránka > Aktuality

Svaz: Legislativní návrh pro SZP není pro české zemědělce přijatelný

6.6.2018

Praha/ČR - Na konci minulého týdne zveřejnila Evropská komise legislativní návrhy pro SZP po roce 2020 kde navrhuje povinné zastropování přímých plateb, degresivitu přímých plateb a snížení dobrovolných plateb vázaných na produkci. Zemědělský svaz ČR návrh vnímá jako špatný, neboť nereflektuje odlišné podmínky v jednotlivých zemích a mohl by velmi vážně poškodit české zemědělce.

 

Předseda Zemědělského svazu ČR o návrhu Evropské komise říká: „Návrh nové zemědělské politiky pokračuje v nastavení nerovných podmínek pro české zemědělce. Jsem zklamaný, že Evropská komise nenaslouchá našim argumentům a ignoruje varování, před negativními dopady zastropování plateb na životní prostředí.“ Zemědělský svaz ČR dlouhodobě odmítá zastropování, které trestá české zemědělce za strukturu vzniklou díky historickému vývoji. „Povinné zastropování postihne střední a větší podniky, které tvoří podstatnou část českého zemědělství a většinu živočišné produkce. V nejhorším případě to bude mít likvidační dopad právě na zbytek živočišné výroby, jejíž dlouhodobá ekonomika není tak dobrý jako u rostlinné výroby,“ pokračuje Pýcha.

 

Evropská komise navrhuje povinné zastropování přímých plateb na úrovni 100 000 eur, přičemž stropovány by měli být kumulativně všechny platby v I. pilíři. Komise k povinnému zastropování také navrhuje zavést i povinnou degresivitu plateb nad úrovní 60 000 eur. K celkové stropované částce by měly být připočteny mzdové náklady související se zemědělskou činností.

 

Vláda, MZe zaujímá správné stanovisko

 

Zemědělský svaz ČR oceňuje pozici české vlády, která háji zájmy českých zemědělců. Také Ministerstvo zemědělství by chtělo mít zastropování jako dobrovolné, tak aby bylo možné stanovit míru stropů dle podmínek v dané členské zemi. Povinné zastropování totiž způsobilo menší konkurenceschopnost českých farmářů a především by to pro ně znamenalo větší administrativní zátěž. Ostatně z předloženého návrhu je zřejmé, že snaha o zjednodušení administrativy, jsou pouze plané sliby. „Návrh zemědělské politiky chce zkrátka z českých zemědělců udělat především administrátory a úředníky, kteří budou plnit ještě více povinností, dokládat více formulářů a pokud možno omezí hospodaření na minimum. To ale nesmíme připustit“ dodává předseda svazu.

Zemědělský svaz ČR v současné návrh Komise analyzuje. Jedná se o prvotní návrh, který se ještě může změnit.  Další podrobnosti se dozvíte na konferenci ke Společné zemědělské politice včetně řečníků e Evropské komise, COPA/COGECA či FarmEurope. Konference se koná 20. června v Top hotelu Praha. Přihlašovat se můžete na webu Zemědělského svazu ČR. 

 

Přílohy
tz-legislativni-navrh-pro-szp-neni-pro-ceske-zemedelce-prijatelny.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN