SVS: Dvě zásilky polského kuřecího masa se salmonelou ve východních Čechách a neoznačná vejce z Polska

11.4.2019

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. V prvním případě se jedná o 240  kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky z Březhradu distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích. Ve druhém případě jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.

Identifikace výrobku (Březhrad):

Název výrobku: Kuřecí čtvrtky,

Výrobce: F.H.U. KUBEX Krystyna Kubiak, Spólzielcza 51, 58-800 Jelenia Góra, PL 06630501 WE

Číslo šarže: 908 150 122

Datum spotřeby: 28. 3. 2019

Velikost šarže: 240 kg

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost Drůbeží ráj z Březhradu (místní část Hradce Králové), směřovala zásilka kuřecího masa ke dvěma subjektům do Pardubic. Takřka 100 kg masa byla zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kg v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX – Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.

Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.

Druhý případ zásilky 300 kg kuřecích řízků, která přišla do Chlumce nad Cidlinou, SVS v tuto chvíli došetřuje. SVS informovala o nálezech salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).

Autor:

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: https://www.svscr.cz/dve-zasilky-polskeho-kureciho-masa-se-salmonelou-ve-vychodnich-cechach/

 

 

 

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Libereckého kraje v pondělí večer ve spolupráci s celníky zadrželi zásilku 4680 neoznačených nebalených vajec. Nákladní vozidlo s polskou státní poznávací značkou zastavili celníci v obci Jítrava v okresu Liberec. Po zjištění, jaké zboží vozidlo přepravuje, kontaktovali SVS.  Řidič nepředložil k zásilce žádný doklad. Nejprve tvrdil, že jede do České Lípy, později, že směřuje do Polska. SVS proto nařídila likvidaci potravin neznámého původu na náklady přepravce  v asanačním podniku, kam následně doprovodila vozidlo celní hlídka. Přepravci bude navíc uložena pokuta.

Zdroj: https://www.svscr.cz/polske-vozidlo-prepravovalo-neoznacena-vejce/

 

 

Vložit komentář ke článku


Partneři Zemědělského svazu ČR: