Úvodní stránka > Aktuality

Toman: Od přísnějších kontrol hovězího neustoupíme, dokud Varšava nenapraví nedostatky

26.2.2019

Rozhovor s ministrem Tomanem v ČT24, 25. února 2019

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dalších 12 metráků polského hovězího může obsahovat bakterie salmonely. Veterináři ho hledají, většina je na Moravě, část už prodaná v řeznictvích a v restauracích. Jsou mimořádná opatření v Česku dostatečná? Jak chce stát zamezit dovozům nebezpečných potravin z Polska? Zakáže jejich dovoz? Kdy to udělá? A o kolik víc vody bude česká krajina letos schopná zadržet? Nejenom o tom v dnešním Interview ČT24 s ministrem zemědělství České republiky Miroslavem Tomanem. Dobrý večer, pane ministře.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane ministře, já na začátek poprosím ty nejčerstvější informace, kde to maso je, kde jste ho našli, kolik se ho prodalo, kolik ho lidi případně už mohli sníst?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Takže, se našlo řádově 1200 kilogramů polského masa, nebo respektive bylo oznámeno systémem RASFF, že obsahuje salmonelu. Převážná část masa bude stažená, bude zlikvidována v kafilériích, ale myslím si, že to je víceméně ještě další otázka na Státní veterinární správu, která se tomu pečlivě věnuje.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Předpokládám, že tyhle informace od Státní veterinární správy chcete, že byste je měli vědět, takže většinu toho masa se podaří stáhnout? Tak pokud máme informace, že už se maso prodalo v řeznictvích i v restauracích, tak to už, to není pravda?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Abych vás  nezaváděl. Takže dostala se zásilka hovězího masa ve výši 1 164 kilogramů, pochází to ze stejné šarže jako předchozí problematická zásilka hovězího masa. Příjemcem zásilky byla společnost ALDA Foods, která sídlí v Řitce v okrese Praha-západ. Státní veterinární správa odebrala vzorky, vyšetřilo se 114 vzorků, vyšetření bylo pozitivní a vlastně momentálně se stahuje, ale ty přesná čísla vám momentálně neřeknu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak pokud jsou správné informace, které jsou k dispozici, já jsem mluvil o Moravě, ale ona je to i Lomnice nad Lužnicí, 560 kilogramů v Lomnici nad Lužnicí, 550 kilogramů ve Zlínském kraji, z čehož se 370 kilo prodalo do řeznictví Napajedla a restaurace v Kroměříži taky v Jihomoravském kraji. No, a to už může být snědeno. Tak kolik ho stáhnete? To víte?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Teď se to stahuje, já si nechávám informace přesně od pana ředitele Státní veterinární správy.

Pokračování rozhovoru je zde: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/vystoupeni-v-mediich/rozhovor-s-ministrem-tomanem-o-polskem.html

 

Minulý týden ČR zavedla  mimořádná opatření vůči dovozu hovězího z Polska. Ministerstvo zemědělství nařídilo plošné testování masa a trvají i policejní kontroly na celém území republiky. Dokud Varšava nezbaví svůj systém veterinárních kontrol problémů, nemá Česko důvod z nastavených opatření uhnout, uvedl v pořadu Interview ČT24 šéf resortu zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Zpráva z ČT24 v plném znění je zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2744516-toman-od-prisnejsich-kontrol-hoveziho-neustoupime-dokud-varsava-nenapravi

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN