Úvodní stránka > Aktuality

Tuzemské úrodě zeleniny opět škodí sucho, pomoci může ochlazení

4.7.2019

Olomouc 4. července (ČTK) - Tuzemské úrodě zeleniny letos opět škodí nebývale suché a teplé počasí, které už loni v České republice i Evropě výrazně snížilo výnosy zeleniny, což mělo za následek prudký růst jejích cen na pultech obchodů. Porosty zeleniny navíc na mnoha místech Česka poškodily prudké letní bouřky. Jak nakonec dopadne letošní úroda zeleniny a jak se budou vyvíjet ceny, bude záležet na počasí v příštích týdnech a měsících. ČTK to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny na celkové výměře 11.000 hektarů, která je v meziročním srovnání o necelá tři procenta větší. "Ještě před týdnem či deseti dny bych řekl, že očekáváme výnos minimálně o 20 procent vyšší než loni. Za posledních pár dní ale byly porosty značně poškozeny a pokud počasí bude v tomto trendu pokračovat, tak výnosy budou hodně podobné jako loni. Vše se ještě ale může velmi výrazně změnit. Stačí, aby se ochladilo a bylo vlhko," uvedl Hanka.

Většina porostů zeleniny zakládaných letos v březnu a dubnu byla podle Hanky ve velmi dobré kondici. Chladný květen ale poškodil porosty hrášku a časné výsadby plodové zeleniny. "K výraznějšímu poškození porostů, zejména listové zeleniny, došlo kombinací mimořádně vysokých teplot a sucha ve druhé polovině června," upozornil Hanka. Zhruba 500 hektarů zeleniny, převážně salátů, květáku, ale i cibule a mrkve, pak bylo ve druhé polovině června poškozeno nebo zničeno přívalovými dešti a krupobitím.

Suché a větrné počasí podle Hanky brzdí růst všech porostů zeleniny. "Při teplotách nad 30 stupňů rostliny výrazně zpomalují růst i při dostatečném zásobení vodou. Zpomalení růstu se následně projeví poklesem výnosů," upozornil Hanka. Rozhodující plochy zeleniny v ČR jsou pěstovány pod závlahou, kterou pěstitelé kryjí vláhový deficit. Zavlažování jednoho hektaru ale pěstitele zeleniny stojí 15.000 až 25.000 korun.

Se suchem bojovali pěstitelé zeleniny v Česku i Evropě už v roce 2018. Sklizeň konzumní zeleniny loni v Česku podle údajů Českého statistického úřadu klesla meziročně o 42.829 tun na 198.863 tun. Loňský propad výnosů zeleniny v celé Evropě pak podle Hanky způsobil prudký nárůst cen především v jarním období. Například v únoru byly ceny zeleniny v Česku meziročně vyšší bezmála o 80 procent.

"ČR je v produkci zeleniny soběstačná zhruba na úrovni 35 procent, nemáme vybudované dostatečné skladovací kapacity. I v hlavní sezoně zůstáváme částečně závislí na dovozech z okolních států. Proto se cena v letošním roce ještě nedostala na obvyklou úroveň," podotkl Hanka.

U některých druhů zeleniny už po nové sklizni klesly farmářské ceny. Levnější jsou například ředkvičky, mrkev, zelí, kapusta či některé druhy salátů. U ostatních druhů Hanka očekává pokles cen v červenci a srpnu. "Cenový vývoj v dalších měsících bude záviset především na vývoji počasí v celé Evropě, dodal Hanka.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN