Úvodní stránka > Aktuality

ÚKZÚZ: Mimořádné použití přípravků na ochranu rostlin pro snížení škod způsobených hrabošem polním

3.9.2020

Tisková zpráva – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) vydal po dohodě s Ministerstvem zemědělství (MZe) nařízení o mimořádném použití přípravků na ochranu rostlin při řešení trvajícího kalamitního výskytu hraboše polního. Vedle aplikace přípravků zvýšenou dávkou do nor je výjimečně povolena i aplikace rozhozem, a to pouze na konkrétních pozemcích na základě rozhodnutí ÚKZÚZ. Stanovené podmínky aplikací zároveň minimalizují rizika pro necílové organismy.

Intenzita výskytu hraboše polního překročila dle monitoringu ÚKZÚZ v létě 2020 na řadě míst mnohonásobně práh škodlivosti. Jde především o lokality na území Středočeského a Ústeckého kraje, a tento stav může na podzim nastat i v dalších částech České republiky.

Situaci se dosud nepodařilo zvládnout jinými přijatelnými prostředky a hrozí další vysoké riziko značných hospodářských škod, zejména v  zakládaných porostech ozimých plodin (nejen meziplodin, ale i řepky, obilnin).
Zároveň nelze s jistotou určit, kdy a kde dojde k nevratnému a zásadnímu populačnímu poklesu hraboše.

Řešení tohoto mimořádného stavu při ochraně rostlin formou nařízení je za dané situace  nezbytné i vzhledem ke skutečnosti, že přemnožení hraboši se často pohybují v blízkosti lidských obydlí. Vzniká tak riziko přenosu chorob z hraboše na člověka.

Za přísných podmínek a s maximálním ohledem na ochranu necílových živočichů umožňuje ÚKZÚZ  aplikovat přípravky proti hraboši ve zvýšené dávce do nor, a na pozemcích, kde dosáhl nebo překročil pětinásobek prahu škodlivosti, výjimečně  i rozhozem. Aplikace rozhozem je možná pouze na základě rozhodnutí ÚKZÚZ s uvedením konkrétních pozemků, a poté, co početnost hraboše přímo v terénu ověří inspektoři ÚKZÚZ.

Zemědělci mají povinnost oznámit plánovanou aplikaci ÚKZÚZ i  myslivcům (uživatelům honitby), a to nejpozději tři dny předem.

ÚKZÚZ bude kontrolovat dodržování podmínek aplikací stanovených v nařízení.

Nařízení zahrnuje  i povinnost provést aplikaci v souladu s dalšími obecně závaznými právními předpisy, např.  zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, s ohledem na minimalizaci rizik pro necílové organismy.

 

Autor a zdroj:
Ivana Kršková, tisková mluvčí

http://eagri.cz/public/web/ukzuz/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/ukzuz-2012-2014/x2020_mimoradne-pouziti-pripravku-hrabos.html


  


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN