Úvodní stránka > Aktuality

V jižních Čechách dál klesá počet prasat, přibylo koní

4.6.2019

České Budějovice 3. června (ČTK) - V jižních Čechách dlouhodobě klesá počet prasat v chovech. K 1. dubnu 2019 meziročně klesl v kraji o deset procent na 93.639 kusů, v ČR je meziroční pokles o jedno procento. Loni výrazně klesla výkupní cena vepřového masa. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu a dnešního vyjádření ředitelky jihočeské agrární komory Hany Šťastné.

Proti loňskému roku se téměř nezměnil stav skotu a ovcí. Ubylo koz, zvýšil se počet koní. "A ačkoli ubylo slepic, zvýšil se celkový stav drůbeže," uvádějí statistici. Meziroční vývoj na jihu Čech se z části shoduje s trendy ČR. Jen pokles počtu prasat je celorepublikově nižší. Opačný byl v ČR loni vývoj u ovcí a drůbeže, jejich počty klesly.

"Loni neudržitelně poklesla výkupní cena vepřového masa a ještě zpřísnili veterinární požadavky vzhledem k prevenci šíření moru afrických prasat. Tlak na drobnochovatele je velký, někteří ho neunesli. U drůbeže je to hodně závislé na tom, jestli tady (v kraji) Agrofert otevře nebo zavře nějakou velkou zpracovnu," řekla ČTK Šťastná.

Skotu je v jižních Čechách 222.416 kusů, ovcí 29.806, drůbeže 2,25 milionu. Koz meziročně ubylo o 553 zvířat na 2724 kusů, koní se v kraji chová 4861, o 190 víc.

Stavy skotu v jihočeských zemědělských podnicích meziročně stagnovaly poté, co v předchozích pěti letech spíše rostly. Stavy ovcí a koní se zvýšily a potvrzují tak dlouhodobý trend. Stavy drůbeže podle ČSÚ každoročně kolísají, často i kvůli termínu vyskladnění. U jihočeských chovatelů letos sečetli statistici o 18 procent kusů drůbeže víc než loni.

V intenzitě chovu skotu jsou jižní Čechy na druhém místě mezi kraji za dlouhodobě vedoucí Vysočinou. V chovu prasat byli jihočeští zemědělci až do roku 2010 druzí až čtvrtí mezi kraji, v roce 2018 byli dosud nejhorší, mezi kraji dvanáctí.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN