Úvodní stránka > Aktuality

Vláda schválila rozpočet zemědělského fondu na příští rok

20.11.2019

Praha 18. listopadu (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude v příštím roce hospodařit se 42,2 miliardami Kč, meziročně jde o zvýšení o 2,7 miliardy korun. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády to na dotaz ČTK uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Hlavním důvodem navýšení je to, že fond bude od příštího roku přerozdělovat i část národních dotací.

Naprostou většinu příjmů fondu tvoří dotace z evropských fondů, v příštím roce by mělo jít o 30,7 miliardy korun. Státní rozpočet by měl dotovat fond, který následně přerozděluje peníze mezi zemědělce nebo potravináře, 11,2 miliardami korun.

Na přímých zemědělských platbách, jako je platba na plochu nebo pro začínající zemědělce, by měl fond v příštím roce přerozdělit 21,9 miliardy korun z rozpočtu EU. Na program Mléko do škol potom rozdělí 282,4 milionu Kč, z toho 235 milionů Kč ze státního rozpočtu. Při zachování stávajících limitů by však bylo třeba dát ze strany státu 270 milionů korun.

Na obdobný program ovoce a zelenina do škol se počítá se 294 miliony Kč, z toho 192 milionů korun má jít také ze státního rozpočtu. Fond by ale potřeboval 220 milionů korun. "Zkrácená dotace ministerstva zemědělství na opatření Společné organizace trhů neodpovídá jak Strategii ČR pro Školní projekt Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol na školní roky 2017/2018 až 2022/2023, tak ani novelizovanému nařízení vlády ČR," uvádí materiál.

Fondu chybí podle navrhovaného rozpočtu 62,8 milionu korun na programy mléko a ovoce a zelenina do škol, ale také 3,1 miliardy korun na proplácení evropského rozvojového programu.

Na marketingovou činnost má jít 200 milionů korun, fondu tak 50 milionů korun na marketingovou činnost chybí.

Fond plánuje mít v příštím roce stejně jako letos 1345 zaměstnanců, celkově by mělo jít na platy, odstupné a další platové finance 716,5 milionu korun.

Státní zemědělský intervenční fond je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. Spravuje a kontroluje dotace z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN