Vývoj živočišné výroby v ČR po r. 1989

30.4.2018

Oproti r. 1989 se u nás vloni nejvíce snížila produkce hovězího masa a to na 23% původního stavu, produkce vepřového masa na 35%.  Loňský nákup mléka se oproti roku 1989 snížil na 55%. V 1.čtvrtletí 2018 oproti 1.čtvrtletí 2017 se produkce hovězího i vepřového masa mírně zvýšila. Nejvíce se zvýšil nákup mléka a to o 4,1%. Významné vlivy na výkyvy tržeb zemědělských podniků (vedle objemu produkce) mají realizační ceny.

Např. cena jatečných prasat za 1.čtvrtletí 2018 ve výši 27,54 Kč/kg živé hmotnosti byla opět podnákladová (dle Zelených zpráv byly průměrné náklady na výrobu za posledních deset let na úrovni cca 34,90 Kč/kg živé hmotnosti) a byla nižší, než jak v ČR bývala před dvaceti a více lety: r. 1998=34,06 Kč; r. 1997=35,53 Kč; r.1996=35,50 Kč; r. 1995=34,41 Kč; r. 1994=31,75 Kč/kg živé hmotnosti.

 

 

 


Vložit komentář ke článku


Partneři Zemědělského svazu ČR: