Úvodní stránka > Aktuality

Výzva: Jděte k volbám do Evropského parlamentu 2024

5.6.2024

Tento pátek a sobotu, tedy 7. a 8. června 2024, se konají volby do Evropského parlamentu. Tyto volby jsou u nás často podceňovány a pravidelně se jich účastní málo lidí. To je dáno tím, že Evropský parlament a jeho členové jsou příliš vzdáleni svým voličům. Výsledkem je faktická nemožnost voličů kontrolovat práci svých zástupců.

Přesto je Evropský parlament institucí, která se nás týká, rozhoduje či spolurozhoduje o významných věcech a ovlivňuje naše životy. Volby do Evropského parlamentu, před kterými stojíme, nejsou volbami druhého nebo třetího řádu. Jsou volbami v dnešní době mimořádně vážnými a důležitými.

Strašlivě podceňujeme, že i dnešní direktivy přicházející z EU musíme poslouchat a dodržovat. Evropská legislativa je nadřazena legislativě národní, české. A pokud evropskou legislativu nedodržujeme, jsme pokutováni a jsou nám pozastavovány evropské toky peněz.

Jděte k volbám

Proto se na vás obracím s výzvou: Jděte volit. Výsledek voleb může ovlivnit, jak budou obhajovány naše zájmy – zájmy české společnosti, českých občanů a také českých zemědělců.

Koho volit?

V příloze této zprávy naleznete přehledný dokument, který vám pomůže se zorientovat v politických preferencích jednotlivých stran a kandidátů v zemědělské oblasti.

Debaty s kandidáty

Před 14 dny jsme ve spolupráci s Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů uspořádali debatu s kandidáty, kde se diskutovalo o zemědělství. Odkaz na videozáznam z této debaty je dostupný zde.

Dne 30.5.2024 v rámci výboru ZS ČR proběhla poslední diskuze kandidátů do Evropského parlamentu. Záznam z diskuse naleznete zde.

V rámci této debaty jsme také nechali kandidáty vyplnit dotazník, který se týkal priorit Zemědělského svazu ČR o směřování zemědělství v Evropské unii:

  • Odpovědi zástupců politických stran kandidujících do Evropského parlamentu naleznete zde.
  • Jak současní europoslanci hlasovali v zemědělských otázkách v minulém období, naleznete zde.

Proč jít volit?

  • Zemědělství je dominantně řízeno evropskou „Společnou“ zemědělskou politikou,
  • V Bruselu se rozhoduje o přibližně 70 % veškeré legislativy a jen 30 % předpisů vychází z národní úrovně,
  • Evropský parlament je kolbištěm národních zájmů, a proto zde potřebujeme aktivní lidi, kteří za zájmy českých zemědělců jsou ochotni bojovat.

O čem bude nový evropský parlament rozhodovat?

  • Schvalování nové evropské zemědělské politiky včetně nastavení podpor, zastropování atd.
  • Schvalování nových pravidel a předpisů v rámci Green Deal, jako emisní povolenky v zemědělství, omezování hnojiv, přípravků na ochranu rostlin, pravidel péče o krajinu a půdu, nastavení podmínek chovu zvířat,
  • Rozhodování o povinném omezování produkce, vyčleňování půdy mimo produkci,
  • Rozhodování o označování potravin a jejich zdaňování/nezdaňování,
  • Nastavení evropského rozpočtu včetně rozpočtu na zemědělskou politiku,
  • A o mnoha dalších věcech jako je omezování spalovacích motorů, nastavení energetiky, dovozech potravin ze třetích zemí atd.

Jak probíhají volby?

Podrobné informace o tom, jak volit, naleznete zde.

Význam voleb

Je důležité, aby se této volby zúčastnil co největší počet zemědělců. Vaše rozhodnutí, váš hlas, může ovlivnit, jak bude vypadat naše zemědělství v nadcházejících letech. Tyto volby jsou mimořádně důležité a jejich výsledek ovlivní budoucnost českého zemědělství. Prosíme vás, ukažte svůj názor na evropskou politiku, na SZP, na Green Deal, emisní povolenky, které mají v budoucnosti platit i pro zemědělce, na welfare a další důležitá témata. Prosím, běžte k volbám.

Přílohy
podklady-k-volbam-do-eu-2024.pdf


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN