Úvodní stránka > Aktuality

Začala sklizeň brambor, loňská byla kvůli suchu menší o 15 pct

6.6.2019

Praha 6. června (ČTK) - V Česku začala sklizeň brambor. Zda bude lepší než jejich loňská produkce, která kvůli suchu meziročně klesla o 15 procent na 380.000 tun, není v tuto chvíli jasné. Březnové a dubnové počasí pěstování raných brambor ale přálo, kvůli chladnějšímu květnu se však zpozdila jejich sklizeň. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci Českého bramborářského svazu (ČBS). Podle nich zatím nelze odhadnout ani cenu brambor, loňské zdražily na 30 korun za kilogram.

"Letošní cena se zatím nedá odhadnout, záležet bude na počasí a produkci v červnu. Mohla by ale klesat, už teď je cena kolem 25 korun," uvedl místopředseda ČBS Vlastimila Rasocha. Spotřebitelé by si letošní brambory mohli koupit v obchodech od nadcházejícího víkendu.

Zemědělci loni podle ČBS pěstovali brambory na ploše 29.000 hektarů, letos by mělo být bramborami osázeno více plochy. Podle ČBS by měla přibýt bramborářská pole hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Třetinu domácí produkce brambor obstarávají drobní pěstitelé a zahrádkáři, kteří jich ročně vyprodukují kolem 150.000 tun.

Kvůli loňskému suchu a nižšímu výnosu brambor bylo podle ČBS nutné dovážet do Česka více brambor hlavně z Německa, Belgie a Nizozemska. Dovoz brambor stál i za jejich zdražením na 30 korun za kilogram. Podle Rasochy je ze zahraničí běžně dováženo kolem 20 až 30 procent brambor také z Francie, Belgie a Velké Británie.

Pěstování brambor je pro zemědělce podle Rasochy náročné jak finančně, tak z hlediska znalostí. "Dávají tedy přednost jiným plodinám. Už v září jsme upozorňovali, že v Česku není dostatek brambor. Pomoci ale může ministerstvo zemědělství a podporovat pěstitele, aby mohli pokračovat," řekl Rasocha.

Brambory společně s kukuřicí, pšenicí a rýží patří podle ČBS mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa. Od roku 1994 se jejich celosvětová produkce zvýšila z 230 milionů tun na téměř 400 milionů tun. Nárůst zaznamenala zejména Čína a Indie. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN