Úvodní stránka > Aktuality

Zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny

8.12.2016

Praha 8.12.

 Tisková zpráva 

Zemědělství, stejně tak jako jiné sektory, čelí nedostatku pracovníků. Vláda v letošním roce schválila navýšení personálních kapacit, s cílem urychleně zajistit vyřízení vyššího množství žádostí o zaměstnanecké karty v rámci Režimu zvláštního zacházení pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny. Zemědělci se do tohoto programu začínají zapojovat. V současnosti je již do zvláštního režimu zařazen první zemědělský podnik a další dva o zařazení vážně uvažují.

 

„Naše analýza věkové struktury a vývoj počtu pracovníků zemědělského sektoru v České republice ukazuje jednoznačný problém, který budeme muset v budoucnosti řešit. Situace není dobrá a ani do budoucna nejsou příliš dobré vyhlídky,“ uvedl ing. Pýcha. Zemědělský svaz ČR se od začátku spolupodílí na prosazení tohoto způsobu přijímání chybějící pracovní síly pracovníky z Ukrajiny.

 

Příprava projektů, které by měly vyřešit situaci s nedostatkem zaměstnanců a doplnit tak pracovní síly z Ukrajiny, započaly v lednu 2015. Již je schválen projekt UKRAJINA1, jež se týká zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny, který má kapacitu 500 osob, ale týká se pouze úzkého segmentu potenciálních zaměstnanců. Následně bylo schváleno rozšíření programu UKRAJINA2 – pro středně a nízko kvalifikované pracovníky, který umožňuje přijmout dalších 5 000 lidí z Ukrajiny. Tento program obchází stávající systém pro podávání žádostí o práci v ČR Visapoint , který je ovšem pomalý a nepružný. Hloubku problému s nedostatkem pracovní síly v ČR ukazuje i to, že kapacity tohoto programu Ukrajina jsou již vyčerpané pro prosinec a leden příštího roku se rychle blíží naplnění svých limitů. 

 

Zemědělský svaz udělal rychlý průzkum požadavků svých členů a ti poptávají dalších 45 pracovníků na trvalý pracovní poměr a dalších cca 50 na krátkodobé pracovní povolení. Již první zemědělské podniky, členové Zemědělského svazu ČR, žádají o zaměstnance na Ukrajině. V současnosti je již do zvláštního režimu zařazen první zemědělský podnik, který přijímá agronoma Ukrajinské národnosti, a další dva podniky na zařazení do programu pracují. Mezi poptávané obory spadají např. agronomové, operátoři zemědělské techniky, ale i pečovatelé o zvířata či řezníci.

 

„Pokud by některý z členských podniků Zemědělského svazu ČR měl zájem doplnit chybějící pracovníky a zapsat se do Režimu zvláštního zacházení pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny, může se na nás obrátit a my mu poradíme, jak to udělat.“ uzavírá Pýcha.

 

Jana Sixtová 

 

Přílohy
2016-12-6-tz-zamestnavani-ukrajincu.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN