Úvodní stránka > Aktuality

Zástupci producentů mléka se setkali s ministrem zemědělství kvůli budoucnosti sektoru

1.4.2015

Dnes 1. 4. 2015 proběhla v poslanecké sněmovně schůzka největších zástupců odbytových organizací na mléko v čele s předsedou Zemědělského svazu ČR Martinem Pýchou a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou na v současnosti téma číslo jedna a to je zrušení mléčných kvót. Ukončení režimu mléčných kvót v EU přináší možnost pro zemědělce produkovat tolik mléka, kolik budou chtít. S tím se samozřejmě pojí otázky okolo budoucího vývoje cen mléka produkce v jednotlivých zemích tedy i v ČR. Vzhledem k tomu, že mléko je pro zemědělce druhou nejvýznamnější komoditou, shodly se obě strany již při minulém setkání, že je nutné vývoj této komodity velmi pečlivě sledovat.

Ukončením režimu mléčných kvót se otevřela i otázka vývoje ceny mléka na českém trhu. Zemědělský svaz v krátkodobém horizontu neočekává, že by se zrušení kvót jakkoliv promítlo do ceny. Propad cen v EU ale i v ČR z konce loňského a začátku letošního roku dle našeho názoru dosáhl svého dna a nyní očekáváme stagnaci. Cena mléka v EU mezi lednem a únorem letošního roku se dokonce zvýšila o 0,7 % a tento vývoj bude následovat i cena v ČR.  Cena českého mléka však zůstává za průměrem ceny EU zhruba o 10 %. Mezi lednem a únorem 2015 cena mléka v ČR mírně poklesla, ale protože cena mléka klesá i v okolních zemích, naše zaostávání za evropským průměrem se snížilo. Pozitivní je, že kvalitativní parametry zpeněžovaného mléka se u nás zlepšují (a to hlavně v obsahu bílkovin), takže rozdíly oproti zahraničí se zmírňují. Z hlediska dojivosti naopak patří čeští zemědělci mezi evropskou špičku.

To co však zemědělce trápí je středně a dlouhodobý vývoj sektoru výroby a zpracování mléka. Bez mléčných kvót budou moci zemědělci v jednotlivých zemích produkovat mléko bez omezení a lze tak očekávat zvýšení produkce v EU. Dle bruselského ředitelství DG-AGRI se v EU-28 mají dodávky mléka zvýšit mezi roky 2015 a 2014 o 2 % a mezi roky 2016 a 2015 o 1 %. Největší nárůst komise očekává v Dánsku, Německu, Francii, Velké Británii, Irsku a Polsku, neboť tyto země v minulosti významně investovaly do zvýšení svých kapacit a naopak v ČR je očekáván pokles dodávek. Ten by měl být způsoben právě tlakem polských a německých producentů a zpracovatelů. Čeští zemědělci tak mají na jednu stranu obavy, z poklesu produkce a především u malých a středních chovatelů se obáváme až likvidačních důsledků. Na druhé straně jsme přesvědčeni, že zde existuje potenciál ke zvýšení produkce a exportu a že by tak ČR mohla v lepším případě z této situace těžit.

V České republice patří mléko k zásadním komoditám pomáhající udržovat celoroční zaměstnanost v zemědělství, vyžadující však významné investice a to nejen u zemědělců, ale i na straně mlékáren.  Také je důležité, aby se producenti mléka koncentrovali a tím se stali konkurenceschopnější na evropském trhu. V současné době je prodej cca 67 % mléka zajištěn přes více jak 30 odbytových družstev, což ekonomickou sílu velmi tříští. „Pokud se nebudou naši producenti více integrovat, těžko dosáhnou srovnatelných cen s ostatními zeměmi“, řekl předseda svazu Martin Pýcha a ještě dodal „tento proces trval v jiných zemích desítky let a je obtížné ho u nás urychlit, proto potřebujeme i pomoc ze strany ministerstva zemědělství“.Představitelé producentů mléka tak na dnešním jednání vyzvali ministra k posílení podpory investic do sektoru výroby a zpracování mléka a také k pomoci při sdružování zemědělců do odbytových organizací.

Další oblastí důležitou pro vývoj sektoru mléka, kterou obě strany diskutovaly, byla situace v mlékárenském sektoru. Obě strany se shodly, že je třeba, aby se mlékárny více zaměřily na zlepšení své ekonomiky prostřednictvím vývozu mléčných výrobků (a na dosažení lepších realizačních cen vyvážených výrobků), což je naše tradiční slabina v agrárním zahraničním obchodě (umíme vyvážet suroviny, nikoliv pak výrobky s vyšší přidanou hodnotou).  Zemědělský svaz ČR upozorňuje na to, že sice dokážeme vyvážet např. mléko jako surovinu, hůře už se daří vyvážet mléčné výrobky s vyšší přidanou hodnotou: dle údajů ČSÚ výsledné agrární saldo ze zahraničního obchodu ČR mléčnými výrobky (po odpočtu mléčné suroviny) je od r. 2009 záporné. V této činnosti je třeba mlékárnám významně pomoci.

Zemědělský svaz také upozornil na význam zákona o významné tržní síle, který má pomoci mlékárnám čelit tlaku obchodních řetězců.

Záznam z brifinku k ukončení mléčných kvót naleznete zde.

Přílohy
tz-2015-04-01-zruseni-mlecnych-kvot.pdf


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN