Úvodní stránka > Aktuality

Zelená dohoda: jak z ní udělat dobrou dohodu?

26.11.2021

Aby Evropa splnila tuto výzvu v zemědělském odvětví, bude muset mobilizovat veškerou energii a dobrou vůli! Proto se v polovině listopadu sešli významné osobnosti evropských institucí, národních ministrů, ekonomických lídrů z mnoha členských států, jakož i médií a občanské společnosti na 5. ročníku Globálního potravinového fóra.

Cílem Globálního potravinového fóra je utvářet budoucnost potravinových systémů EU, představovat výzvy a navrhovat doporučení pro osoby s rozhodovací pravomocí s cílem podpořit růst, přidanou hodnotu a udržitelnost v rámci EU jako celku.

Akci pořádal think tank Farm Europe ve spolupráci se svými partnery. Od svého prvního ročníku v roce 2016 se na Globálním potravinovém fóru každoročně zapojilo více než 600 klíčových činitelů s rozhodovací pravomocí v rámci regionálních fór po celé Evropě a jeho hlavní dvoudenní akce, na které se setkávají vrcholní činitelé s rozhodovací pravomocí společně s vysokými představiteli evropského zemědělského sektoru a dalšími vlivnými osobami.

Letošního ročníku se mimo jiné aktivně zúčastnil i ředitel Zemědělského svazu ČR Jan Ulrich, který byl keynote speakrem a panelistou na platformě „Jak zajistit, aby strategie „Z farmy na vidličku“ fungovala“. Poměrně kriticky se vyjadřoval ke způsobu, jak strategie vznikala (bez řádné diskuse se zástupci zemědělské veřejnosti) a rovněž varoval před vysokou mírou ambice cílů, které mohou velmi negativně ovlivnit ekonomiku a životaschopnost evropského zemědělství. Vyzval Evropskou komisi k urychlenému představení robustní dopadové studie, která by jasně ukázala i ekonomické konsekvence implementace této strategie.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN