Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělci budou protestovat v ČR kromě Prahy formou tzv. spanilých jízd. Demonstrace ve středu 2.2. budou silnější

1.2.2022

Kritizovaný Strategický plán Společné zemědělské politiky na následujících pět let je v Bruselu. Mnozí zemědělci varují, že může přinést řadu negativních dopadů nejen pro ně, ale zejména pro české spotřebitele. "Nezbývá nic jiného, než se opět vydat do ulic,..." uvedl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Zdroj:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/agrarni-komora-dotace-evropska-unie-zemedelci.A220131_084614_ekonomika_vebe

Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR svolávají na středu 2.2. ve 12:00 protest formou jízd zemědělské techniky v celé zemi kromě Prahy – takzvanou spanilou jízdu. Uvedeným organizacím zemědělců vadí změny v dotační politice a nepřizvání AK a ZS k jednacímu stolu s ministrem Zdeňkem Nekulou. Představitelé obou zemědělských organizací to uvedli na společné tiskové konferenci dne 31.1. Zdroj:

https://zemedelskytydenik.cz/nekteri-zemedelci-budou-ve-stredu-protestovat-formou-tzv-spanile-jizdy/

Kvůli změnám v dotační politice českého státu hrozí utlumení živočišné výroby. O tom mj. hovořil v další části tiskové konference místopředseda Zemědělského svazu Martin Lev, ředitel společnosti Agrocentrum Jizeran ze Semil. Mimo jiné upozornil na to, že od podzimu r. 2021 docházelo k radikálnímu zvýšení cen vstupů, tudíž za loňský rok jsou v podniku ekonomicky na nule. Okolní zemědělské podniky, které se rovněž zabývají produkcí mléka, jsou na tom obdobně. Více zde:

https://www.odbory.info/obsah/5/produkcni-zemedelci-prijdou-o-miliardy-korun-ve-stredu-budou/329907

 

Ve středu na silnice v rámci protestu vyjedou stovky traktorů. Více zde:

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zemedelstvi-zemedelsky-svaz-protest-dotace-ministerstvo-zemedelstvi_2201311552_kth

https://www.byznysnoviny.cz/2022/01/31/mezi-zemedelci-a-vladou-to-dal-vre-prerozdelovani-dotaci-hrozi-dalsi-blokadou-silnic-traktory/

 

Jeden z dalších nesouhlasných názorů na Strategický plán byl vyvěšen zde:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-vzniknou-farmy-ktere-nevypestuji-nic-jen-ziskaji-dotace-varuje-zemedelec-187065

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN