Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělská škola v Poděbradech se aktivně účastnila výstavy v Lysé nad Labem

16.10.2018

V termínu 4.  - 7. října 2018 probíhal na výstavišti v Lysé nad Labem Podzimní zemědělec - Náš Chov, Národní holštýnský šampionát, Středočeské dožínky a spoustu soutěží ovcí a koz. 

Pod záštitou našeho školního statku v Lysé po celé 4 dny tvrdě pracovali studenti ze zemědělské školy Poděbrady, jednalo se o tým 40 žáků vybraných napříč ročníky z celé školy. Ostatní třídy byly na výstavě pouze na exkurzi. 

Naši studenti po celou dobu ošetřovali a předváděli vystavovaná zvířata, zabezpečovali všechny dětské soutěže u Zemědělského svazu ČR a také při dožínkách oblékli historické polabské kroje, které jsou v majetku poděbradské zemědělské školy. Studenti, které vidíte na fotografiích, nikdy nebudou sedět v kancelářích, budou zodpovědně pracovat v zemědělství a budou nás živit.

Ohromný úspěch zaznamenala zvířata z poděbradského školního statku. Jalovice 466336/921 Poděbrady Natálka získala 1. místo na Národním holštýnském šampionátu a kráva na 2. laktaci 384989/921 Poděbrady Dáša, která již zvítězila na Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně v roce 2017. Zopakovala a ještě umocnila úspěch, když na tomto národním šampionátu získala znovu 1. místo a titul rezervní šampionky výstavy. Vzhledem k tomu, jak je chov v Poděbradech malý a ve skromných podmínkách, vybírá se z malého počtu zvířat, oproti nejlepším chovům v ČR, které mají nové stáje, věnují se nejlepší genetice zvířat a vybírají na výstavy z mnohasethlavých stád, je to obrovský úspěch.

Na výstavišti ještě tradičně náš školní statek reprezentovalo středisko Mělník s podzimními květinami, výborným burčákem a samozřejmě velkou nabídkou kvalitního lahvového vína. V letošním roce opět um mělnických vinařů školního statku vedl k získání prestižních cen a zařazení školních ryzlinků do Salónu vín ČR 2018.

Prosím o uvědomění si, jak skromné podmínky a omezené možnosti jsou v našich střediscích Mělník i Poděbrady, oproti moderním a zcela novým podnikatelským subjektům, se kterými soupeříme. O to je naše radost větší. Úspěch a kvalita není jen o byznysu, je to o lidech a o citu.

Ing. Jan Kocmánek, ředitel Školního statku Středočeského kraje

Přílohy
obr1.jpg
obr2.jpg
obr3.jpg
obr4.jpg


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN