Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělský fond má podle Pirátů zveřejňovat, komu poskytl dotace

6.6.2019

Praha 6. června (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) by měl povinně zveřejňovat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Piráti tak dnes v zájmu větší transparentnosti doporučili doplnit poslaneckou novelu o zemědělství. Ta má především umožnit převod vyřizování národních dotací českým zemědělcům z ministerstva zemědělství plně na SZIF. Sněmovna o podobě předlohy rozhodne zřejmě za dva týdny.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dal návrh do souvislosti s kauzou údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). "My jsem se dozvěděli (od SZIF) v září loňského roku, že všechno probíhá naprosto transparentně a v pořádku. Nemohlo uniknout pozornosti poslanců, veřejnosti a pana ministra, že podle posledního auditu vše v pořádku není," uvedl Bartoš.

Předseda Pirátů vyzval ministra k potvrzení, zda SZIF zastaví vyplácení nenárokových dotací firmám v holdingu Agrofert a zda preventivně zastavil vyplácení dotací i firmám, v nichž figurují Tomanovi rodinní příslušníci. Ministr tyto dotazy ponechal bez odpovědi.

Původní poslanecký návrh se týká výhradně dotací poskytovaných z českého státního rozpočtu. Ministerstvo by předlohou mělo být zbaveno běžné administrativní činnosti spojená s poskytováním a spravováním dotací. Autoři novely, jimiž je 19 poslanců ze sedmi sněmovních frakcí, poukazují i na to, že zatímco v roce 2013 představovaly národní dotace asi 800 milionů korun, nyní už jejich objem vzrostl ke třem miliardám korun.

Proto poslanci navrhli přesun agendy na SZIF, který byl ke správě dotací primárně zřízen. Ministerstvu by měla zůstat pouze podpora genetických zdrojů. Poslanecký návrh by měl také sjednotit administrativní procesy a výhledově vést i ke snížení počtu používaných informačních systémů pro administraci dotační politiky.

Vláda ve svém souhlasném stanovisku však současně doporučila, aby se plánované výdaje SZIF pokryly v rámci jeho plánovaných výdajů bez navyšování rozpočtu fondu.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN