Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělský svaz ČR vyzkoušel nákup elektřiny pro své členy na komoditní burze, ušetřil jim třetinu nákladů

18.6.2014

Tisková zpráva
Praha, 18. června 2014

Zemědělský svaz ČR, který sdružuje podnikatele v oblasti zemědělství, nakoupil pro své členy elektřinu přímo na komoditní burze. Přispěl tím ke snížení jejich nákladů na silovou elektřinu téměř o třetinu.

„Pilotní nákup pro samotný Svaz a prvních devět členů proběhl v červnu na trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno, která obchoduje s dodávkami energií. Pořizovali jsme 1,8 tisíce megawatthodin (MWh) silové elektřiny v nízkém napětí a dále 600 MWh elektřiny ve vysokém napětí. Při těchto zatím nevelkých objemech je pro nás úspora 1,1 milionu korun příjemným překvapením,“ uvedl předseda svazu Martin Pýcha.

Vypovídající je už samo srovnání stávajících cen silové elektřiny s cenami, za které byla na burze nakoupena. Ty se u nízkého napětí dosud pohybovaly na průměrné úrovni 1.370 korun za MWh, v burzovním nákupu ale klesly až o 30 %. Ve vysokém napětí se cena meziročně snížila o 22,5 % pod hranici 970 Kč za MWh.

Svaz podle předsedy očekával, že se do pilotního nákupu zapojí více subjektů, na druhou stranu chápe jistou opatrnost svých členů v přejímání nových forem pořizování energií. „V následujících týdnech chystáme i pilotní nákup zemního plynu. Vzhledem k  významným úsporám u elektřiny i garantovanému prostředí burzy nevylučujeme zvýšený zájem členů,“ uvedl Pýcha.

Organizaci společných nákupů vnímá Zemědělský svaz ČR jako službu pro své členy, kterých má přes 900. „Jedním z našich cílů je zabezpečovat zprostředkovatelské činnosti mezi dodavateli vstupů a členy Zemědělského svazu a přispět tak ke snížení jejich nákladů na jejich zemědělskou produkci,“ vysvětlil předseda.

 

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Martin Pýcha, tel.: 602 790 273, pycha@zscr.cz

Přílohy
tz-2014-06-18-svaz-uspel-na-komoditni-burze.pdf


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN