Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělství žije! 2015

3.12.2015

 Tisková zpráva

Praha 3. 12. 2015

 

Třetí rok projektu Zemědělského svazu ČR s názvem Zemědělství žije! je úspěšně za námi. V letošním roce se Zemědělství žije! zaměřilo nejen na laickou veřejnost a děti, ale cíleně i na žáky základních a středních zemědělských škol.

V roce 2015 jsme se zemědělskou osvětou pod tímto projektem navštívili 46 akcí! Nejčastěji mezi nimi byly zemědělské výstavy, dožínky, chovatelské a firemní dny, ale i dny otevřených dveří v zemědělských podnicích, či na středních zemědělských školách, resp. školních statcích. Na akce byla zvána nejen odborná, ale i laická veřejnost, ve všedních dnech také školy.

Naučným stánkem s poznáváním jednotlivých oborů zemědělského sektoru během tohoto roku prošlo na 60 tisíc návštěvníků, z nichž 19 tisíc tvořily děti! A právě tato generace je pro budoucnost zemědělství České republiky klíčová. Cílem osvětového projektu totiž je zamezit předsudkům mladé generace a propagovat zemědělství jako perspektivní obor budoucnosti.

Se zemědělskými soutěžemi od poznávání plodin či zvířat a strojů, dojení umělého vemene po naučnou stezku jste se mohli setkat napříč celou republikou. Navštívili jsme 12 krajů a 32 okresů.

K velmi populárním akcím patří dny otevřených dveří v zemědělských podnicích, které Zemědělský svaz ČR podporuje. Brány na farmách tak otevřelo hned několik členů Zemědělského svazu. Farmy navštívilo celkem 15 tisíc návštěvníků, 4000 tvořily děti.

V roce 2015 pod hlavičkou projektu vzniklo také několik vzdělávacích materiálů. Tím nosným jsou školní pracovní sešity „Učíme se o zemědělství a životě na venkově“ pro žáky základních i středních škol, které vznikly ve spolupráci s irskou organizací Agri Aware. Sešity jsou mimo jiné volně ke stažení na www.zemedelstvizije.cz.

V současné době vznikají také krátké filmy o jednotlivých oborech zemědělské výroby a také interaktivní zemědělské hry, které budou k dispozici na začátku nového roku.

Zaměření na základní školy podpořilo také vznik besed pro žáky druhých a vyšších ročníků. Besedy jsou zaměřeny na zdůraznění nezbytnosti zemědělství ve vztahu k produkci potravin, udržování krajiny, ale také na uvedení do problematiky chovu hospodářských zvířat, pěstování plodin a využití moderních technologií. Důraz je kladen také na motivaci pro budoucí studium vzhledem k perspektivně oboru.

Se stejným cílem pořádá Zemědělský svaz také besedy se studenty středních zemědělských škol, které je třeba podpořit, aby v oboru zůstali i nadále. Besedy vede sám předseda ing. Martin Pýcha.

Pro rok 2016 chystá Zemědělství žije! pokračovat v osvědčených aktivitách. Již nyní jsme přislíbili účast na mnoha akcích. Novinkou bude zaměření i na studenty dalších středních škol a učilišť.

 

Ing. Soňa Jelínková

 

 

 

Přílohy
tz-2015-12-3-zemedelstvi-zije-2015.pdf


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN