Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělství žije! i v roce 2015

7.1.2015

Tisková zpráva
Praha, 7. ledna 2014

Populární osvětový projekt na podporu agrárního sektoru Zemědělského svazu ČR s názvem Zemědělství žije! dostal i pro rok 2015 z Ministerstva zemědělství ČR zelenou a chystá se již nyní na nové výstavy a dny otevřených dveří, které letošním rokem doplní i zcela nové osvětové činnosti.

Již třetím rokem může díky získané dotaci pokračovat projekt Zemědělského svazu ČR s názvem Zemědělství žije!, jehož cílem je zvýšení atraktivity zemědělského sektoru napříč cílovými skupinami - laickou veřejnost a děti na základních a středních školách. Do nového roku projekt ovšem vstupuje s vizí nových vzdělávacích činností.

Tou první budou besedy předsedy ing. Martina Pýchy na středních zemědělských školách o budoucnosti českého zemědělství a agrární politice. Přizváni budou též přední představitelé zemědělských podniků v okolí, kteří poodhalí oponu praxe. Také základní školy nepřijdou zkrátka. Pro oba stupně základních škol totiž připravujeme soutěžně naučný program o zemědělství. Na žáky bude čekat nejen povídání o tom, jak to chodí v zemědělství, fotografie z provozů a krátké filmy, ale také mnoho poznávacích soutěží.

V neposlední řadě oslovujeme zemědělské podniky a školní zemědělské statky nejlépe s živočišnou výrobou, které by měly zájem ukázat praxi dětem školou povinným a otevřít prostor pro konání agroenvironmentálních kroužků. Pomocí nich by se podařilo obrátit pozornost některých z nich směrem k zemědělství a napomoci k budoucí volbě střední zemědělské školy potažmo následně i zaměstnání.

I nadále počítáme s účastí na zemědělských výstavách, chovatelských dnech či dožínkách. Nedílnou součástí našich programů se staly také dny otevřených dveří, které nejlépe vystihnou podstatu zemědělského podnikání a pootevřou oči srdečně zvané veřejnosti.

Závěr roku patří již tradičně také českobudějovické jízdě zručnosti a zemědělské olympiádě.

Má-li kdokoliv zájem podpořit naši snahu, neváhejte nás kontaktovat. Uvítáme zemědělské podniky, školní statky, střední zemědělské školy, zemědělské univerzity i každého, kdo by byl ochoten se na zemědělském vzdělávání mládeže podílet a v neposlední řadě také firmy, bez jejichž podpory bychom fungovali jen velmi obtížně. 

 

Ing. Soňa Jelínková
Zemědělský svaz ČR

Přílohy
tz-2015-7-1-zemedelstvi-zije-i-v-roce-2015.pdf


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN