Úvodní stránka > Aktuality

Změny v mimořádných opatřeních

30.7.2021

Vzhledem k některým informacím v médiích přinášíme upřesnění:

Roušky a respirátory - soud zrušil mimořádné opatření k ochraně dýchacích cest, dal však jako obvykle Vládě čas na to, aby ho nahradila jiným tak, aby tato na sebe plynule navazovala a nedošlo k žádné proluce v účinnosti opatření. Vláda tak učinila a v podstatě se nic nemění. 

Čestné prohlášení o negativním testu z práce už nelze - v minulém týdnu proběhla médii zpráva o tom, že je zrušeno čestné prohlášení a musí být všude jen oficiální testy. Zde šlo o špatnou formulaci infomace. Čestné prohlášení o samotestu fungovalo jen krátký časový úsek v červnu, následně bylo nahrazeno provedením samotestu na místě. Čestné prohlášení se poslední týdny mohlo použít pouze na testování v práci nebo ve škole. Tento týden bylo čestné prohlášení o testování v práci vyňato z bodu I/16, jelikož se od července v práci netestuje (netestuje se povinně, ale do pondělí se mohlo použít čestné prohlášení na dobrovolné testování v práci, to už nyní nelze). Provedení samotestu na místě je stále jednou z variant v bodě I/16.

Akce - změna pravidel pro konání akcí se týká navýšení počtů v řádu tisíců. Podmínky zůstávají vesměs stejné (kromě čestného prohlášení o negativním výsledku testu v zaměstnání). Organizátor odpovídá za to, že návštěvníci splňují podmínky dle bodu I/16, pokud je účastníků ve stejný čas více než 20 (dříve 10). V provozovnách stravovacích služeb naopak odpovědnost nese host, nikoli provozovatel. 

Očkování zaměstnanců - zaměstnavatel nemá žádnou možnost nutit plošně zaměstnance, aby se očkovali. Je možné vyhodnotit rizikovou skupinu (což musí být opodstatněno), ale nelze nařídit povinně očkování všem plošně, jelikož nelze jednostranně uložit povinnosti nad rámec zákona. V současné době je očkování dobrovolné, zaměstnavatel tedy nemůže pomínit přítomnost na pracovišti očkováním. Toto je možné pouze na po dohodě s jednotlivými zaměstnnaci (opět nikoliv plošně, musí souhlasit každý, individuální dohodou), ovšem pokud zaměstnanec souhlasí s očkováním, je taková dohoda nadbytečná. Doporučit můžeme jedině motivační strategii. 

Testování mimo pracovní dobu a na náklady zaměstnance - od 1. září budou testováni na pojišťovnu pouze indikovaní pacienti. Pokud by byly zavedeny povinné testy do zaměstnání, zcela jistě by to provázela také povinnost zaměstnavatele tyto testy hradit. S příspěvkem pojišťoven se už nepočítá. Kdyby byly tyto povinnosti od září zavedeny, nebylo by možné nutit zaměstnance, aby testy podstupoval ve svém volném čase a na své náklady. 

Zasedání orgánů právnických osob - podmínky dle bodu I/16 je nutné plnit, pokud je účastníků ve stejný čas více než 20 (dříve 10).

Podmínky dle bodu I/16 (pro osoby, které dovršily 6 let):

-        PCR test ne starší než 7 dní

-        POC test ne starší než 72 hodin (druh antigenních testů, které provádí zdravotník, nejde o samotest)

-        Doklad o laboratorním potvrzení prodělání nemoci COVID 19 před méně než 180 dny (od prvního pozitivního POC nebo PCR testu

-        Osoba, která byla očkována proti onemocnění COVID-19 doloží certifikátem, že od dokončení očkování uplynulo více než 14 dní

-        Osoba na místě podstoupí preventivní antigenní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem

-        Čestné prohlášení o absolvování testu na COVID 19 ve škole před méně než 72 h s negativním výsledkem

 


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN