Úvodní stránka > Aktuality

Zpráva o českém zemědělství

26.8.2022

Před výstavou Země živitelka jsme ve spolupráci s Agrární komorou ČR vydali Zprávu o českém zemědělství. Kromě jiných údajů, Česká republika je spolu se Slovenskem jedinou zemí nejen v EU, která zmenšuje průměrnou velikost zemědělských podniků.

Přílohy
ak-cr-a-zs-cr-zprava-o-ceskem-zemedelstvi-2022-1.pdf


Komentáře:

Presentovná data

Jan Bača | stary.baca@seznam.cz | 12:44 02.09.2022 |

Hezký materiál. Ale ta čísla ohledně půdy v ekorežimu, jak to je? Bývalý president AK uváděl že v ekorežimu má Rakousko jen 5 %, vy u vádíte 26,5 %, Německo dle Jandejska 4,5 %, vy uvádíte 10,2 %, kde je pravda. Výměra zemědělské půdy 4,2 mil ha není určena jen k zemědělské produkci, té je cca 3,5 mil ha, V zemědělské půdě je započtena i každá zahrada u rodinného domu. Uvádíte výhodu velikosti, ale nevyužíváte tuto výhodu - ekonomický zákon o výhodě z velikosti. A co soběstačnost? Rakousko velikost podniku 20 ha a soběstačnost 99 %, Maďarsko 11 ha a soběstačnost 154 %, Bulharsko 22 ha a soběstačnost 132 %, jak je to možné???


Re:Presentovná data

Vladimír Pícha | picha@zscr.cz | 13:21 02.09.2022 |

Dobrý den, pane Bačo, nevím, co uváděl, nebo neuváděl ing. Jandejsek, ale vycházíme ze statistiky Eurostat. Výměra zemědělské půdy je skutečně 4,2 mil. ha, z toho 3,6 mil. ha je pod dotacemi. Těch zahrad zase tolik není, něco kolem 170 tis. ha. Jistě máte alespoň základní ekonomickou potuchu, tak víte, že soběstačnost nezávisí ani tak s průměrnou výměrou, jako se zcela jinými ukazateli, jako je míra ochrany, podpory a národní hrdosti. A jen pro zajímavost. I v těchto zemích produkci potravin zajišťují především větší zemědělci. Dvě třetiny zemědělců jsou jen částečnými samozásobiteli a produkují jen asi 1,5 % potravin nebo surovin pro jejich výrobu.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN