Nástin hygienických postupů při karanténě v podniku nebo okolí
25.3.2020Zemědělský svaz ČR neúspěšně požaduje po Ministerstvu zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví - hlavní hygieničkou ČR vypracování návrhu postupu, jakým způsobem má podnik, jehož se nějakým způsobem dotýká karanténa z důvodu koronaviru (nakažená osoba - zaměstnanec, lokální karanténa,..) a který (zejména v živočišné výrobě) nemůže zavřít provoz, vypracovat pravidla fungování za tohoto stavu.
Domníváme se, že taková, včas zavedená pravidla, mohou napomoci zachránit výrobu a nerozšiřovat koronavirus.
Pokusili jsme se z dostupných částečných zdrojů ( Mimořádné opatření MZ, opatření KHS,..), která jsou sice směrována jinam, vypracovat nástin možných postupů a opatření, v zemědělské výrobě použitelných.
Tato opatření budeme postupem času i na základ Vašich reakcí upravovat a zvěřejňovat.
Aby bylo zachování provozu co nejhladší, doporučujeme:
- Vytvořte si jmenný seznam zaměstnanců, rozdělte je podle druhu a místa práce (jednotlivé provozy).
- Vytvořte si seznam zaměstnanců, kteří pravidelně vyjíždí z podniku, a vyznačte, co vozí a kam (rozvoz potravin, doprava zvířat na jatka apod).
- Vytvořte seznam dodavatelů, odběratelů a dalších osob, které pravidelně jezdí do Vašeho podniku (mlékárna, dopravce, inseminátor, servisák apod).
- Seznamy mějte elektronicky, připraveny k odeslání mailem.
- Připravte si seznam telefonních čísel a mailových adres. V prvé řadě číslo a mail na Krajskou hygienickou stanici, na starosty obcí, v nichž máte provozy, na Vašeho hejtmana a další důležitá telefonní čísla, včetně naší infolinky 725 345 290
- řešte situaci i formálně - viz Příkaz statutára v příloze
Přílohy |
![]() |
![]() |
![]() |