Úvodní stránka > Aktuality

Regionální potraviny Olomouckého kraje? Rychlebské jerky anebo medová zmrzlina

23.5.2025

Praha 20. května 2025 – Spotřebitelé v Olomouckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do soutěže přihlásilo 49 místních výrobců se 156 produkty, což je rekordní počet přihlášených výrobků od počátku soutěže v roce 2010. Mezi nominovanými produkty jsou například tvaroh tučný z minimlékárny Vilémov, jádrový rohlíček z kavárny Alex anebo jerky ze Stáje Rychleby. Soutěž se koná každoročně ve všech krajích České republiky.

Hodnotitelská komise se sešla v Olomouci a značku Regionální potravina Olomouckého kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:

KATEGORIE VÝROBEK A VÝROBCE
Masné výrobky tepelně opracované Tlačenka
Bludovská a.s.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary Rychlebské jerky – Kořenec
Boris Čermák, Skorošice
Stáje Rychleby
Sýry včetně tvarohu Tvaroh tučný
Bc. Marek Šimša, Vilémov
Minimlékárna Vilémov
Mléčné výrobky ostatní Zakysaná smetana 33 %
Zemědělské družstvo Senice na Hané
Pekařské výrobky včetně těstovin Perníček s povidly
Dobroty sociální podnik
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Jádrový rohlíček
Ing. Miroslav Kapoun, Kojetín
Kavárna Alex
Nápoje Polotmavý 12 ležák
Pivovar Chors
Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě Rajčata snack – odrůda Sweetelle
Zemědělské družstvo Haňovice
Ostatní Medová zmrzlina
Ing. Martina Klusáková, Šumperk
Cukrle

„Ocenění Regionální potravina nám přineslo spoustu nových obchodních příležitostí, a to díky rozsáhlé prezentaci a podpoře, kterou nám Státní zemědělský intervenční fond poskytuje. Naše Drásalovy Hubance během propagačních ochutnávek a prodejních akcí vyzkoušelo mnoho nových zákazníků, kteří následně zavítali i do naší cukrárny. Ocenění Regionální potravina vnímáme jako uznání za naší práci a jsme na něj hrdí,“ říká s vděčností k loňskému vítězství v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje pan Petr Souček.

„Ocenění Regionální potravina je pro nás, malé výrobce, skvělou příležitostí, jak se zviditelnit mezi zákazníky. Naše výrobky se totiž nejčastěji prodávají v menších prodejnách, nikoliv ve velkých supermarketech. Láska a péče, kterou do své práce vkládáme, se pak odráží v kvalitě a chuti těchto oceněných produktů,“ popisuje své dojmy z vítězství v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje pan Karel Jelínek ze společnosti Lahůdky z Hané.

V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení ve čtvrtek 2. října 2025 v rámci akce Flora Olomouc – Hortikomplex v Olomouci. 

„V letošním roce nás potěšil velký zájem výrobců o účast v soutěži s rekordním počtem přihlášených výrobků. Všechny kategorie byly rovnoměrně obsazeny, nicméně bych ráda vyzdvihla bohatší výběr v kategoriích Masné výrobky trvanlivé a Cukrářské výrobky včetně cukrovinek, z čehož mám velkou radost. Do soutěže se také zapojili zcela noví výrobci, a to hodnotím velice kladně. Všem zúčastněným děkujeme za účast a vítězům srdečně gratulujeme,“ říká koordinátorka soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje paní Jana Neradilová.

Přílohy
tz-regionalni-potravina-regionalni-potraviny-olomouckeho-kraje-rychlebske-jerky-anebo-medova-zmrzlina.docx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN