Regionální potraviny Olomouckého kraje? Rychlebské jerky anebo medová zmrzlina
23.5.2025Praha 20. května 2025 – Spotřebitelé v Olomouckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do soutěže přihlásilo 49 místních výrobců se 156 produkty, což je rekordní počet přihlášených výrobků od počátku soutěže v roce 2010. Mezi nominovanými produkty jsou například tvaroh tučný z minimlékárny Vilémov, jádrový rohlíček z kavárny Alex anebo jerky ze Stáje Rychleby. Soutěž se koná každoročně ve všech krajích České republiky.
Hodnotitelská komise se sešla v Olomouci a značku Regionální potravina Olomouckého kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:
KATEGORIE | VÝROBEK A VÝROBCE |
---|---|
Masné výrobky tepelně opracované | Tlačenka Bludovská a.s. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary | Rychlebské jerky – Kořenec Boris Čermák, Skorošice Stáje Rychleby |
Sýry včetně tvarohu | Tvaroh tučný Bc. Marek Šimša, Vilémov Minimlékárna Vilémov |
Mléčné výrobky ostatní | Zakysaná smetana 33 % Zemědělské družstvo Senice na Hané |
Pekařské výrobky včetně těstovin | Perníček s povidly Dobroty sociální podnik |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Jádrový rohlíček Ing. Miroslav Kapoun, Kojetín Kavárna Alex |
Nápoje | Polotmavý 12 ležák Pivovar Chors |
Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě | Rajčata snack – odrůda Sweetelle Zemědělské družstvo Haňovice |
Ostatní | Medová zmrzlina Ing. Martina Klusáková, Šumperk Cukrle |
„Ocenění Regionální potravina nám přineslo spoustu nových obchodních příležitostí, a to díky rozsáhlé prezentaci a podpoře, kterou nám Státní zemědělský intervenční fond poskytuje. Naše Drásalovy Hubance během propagačních ochutnávek a prodejních akcí vyzkoušelo mnoho nových zákazníků, kteří následně zavítali i do naší cukrárny. Ocenění Regionální potravina vnímáme jako uznání za naší práci a jsme na něj hrdí,“ říká s vděčností k loňskému vítězství v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje pan Petr Souček.
„Ocenění Regionální potravina je pro nás, malé výrobce, skvělou příležitostí, jak se zviditelnit mezi zákazníky. Naše výrobky se totiž nejčastěji prodávají v menších prodejnách, nikoliv ve velkých supermarketech. Láska a péče, kterou do své práce vkládáme, se pak odráží v kvalitě a chuti těchto oceněných produktů,“ popisuje své dojmy z vítězství v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje pan Karel Jelínek ze společnosti Lahůdky z Hané.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení ve čtvrtek 2. října 2025 v rámci akce Flora Olomouc – Hortikomplex v Olomouci.
„V letošním roce nás potěšil velký zájem výrobců o účast v soutěži s rekordním počtem přihlášených výrobků. Všechny kategorie byly rovnoměrně obsazeny, nicméně bych ráda vyzdvihla bohatší výběr v kategoriích Masné výrobky trvanlivé a Cukrářské výrobky včetně cukrovinek, z čehož mám velkou radost. Do soutěže se také zapojili zcela noví výrobci, a to hodnotím velice kladně. Všem zúčastněným děkujeme za účast a vítězům srdečně gratulujeme,“ říká koordinátorka soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje paní Jana Neradilová.